Trump helyi idő szerint hétfő kora este elhagyja a kórházat

Trump helyi idő szerint hétfő kora este elhagyja a kórházat

Donald Trump amerikai elnök integet útban egy helikopterhez, amely a Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba szállítja a washingtoni Fehér Házból 2020. október 2-án. Trump elővigyázatosságból, orvosai tanácsára ment kórházba (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren közölte, helyi idő szerint kora este elhagyja a Walter Reed katonai kórházat, ahova korábban koronavírus-fertőzés miatt elővigyázatosságból bevonult. Az MTI által is idézett mikroblog bejegyzésében Trump hangoztatta: „Tényleg nagyszerűen érzem magam! Nem kell félni a Covidtól. Nem szabad hagyni, hogy ez uralja az életünket”. Majd hozzátette, hogy a kormányzása idején néhány valóban kiváló gyógyszert sikerült kifejleszteni. „Jobban érzem magam, mint 20 évvel ezelőtt” – hangsúlyozta Trump.

Az elnök hétfőn több Twitter-bejegyzést is közzétett, többek között az egészségi állapotáról is. Reagált azokra a sajtójelentésekre is, amelyek nehezményezték, hogy vasárnap délután szájmaszkban és kocsiban megjelent a kórház előtt, hogy köszöntse az ott szép számban – amerikai zászlókkal és őt éltető táblákkal – megjelent támogatóit. „Ha nem tettem volna, akkor azt írják, hogy faragatlan vagyok” – írta az egyik mikroblogban.

– Az elnök elhagyhatja a kórházat, de még gyógyszert kell szednie, kedden a Fehér Házban megkapja az ötödik adag Remdesivirt is – jelentette be Sean Conley, a Fehér Ház orvosa, aki a koronavírussal megfertőződött elnököt kezelő orvoscsoporttal közös sajtótájékoztatót tartott a bethesdai Walter Reed kórháznál. „Az amerikai elnöknek rendben van a vérnyomása, a szívverése, nincsenek légúti panaszai és több mint 72 órája láztalan” – közölte Conley. Az orvos kiemelte: Trump kiváló páciens volt, nem akarta befolyásolni az orvosokat a kezelést illetően, semmit nem javasolt, vagy sürgetett. Arra a kérdésre, hogy kampányolhat-e az elnök, Conley azt válaszolta: elvileg igen.

Trump közben több bejegyzést szentelt a napi politikának is. Az elnökválasztáson való szavazásra buzdított, külön bejegyzést írt a virginiai helyzetről, újabb adóemeléseket, vagy jobb és olcsóbb egészségbiztosítási rendszert helyezett kilátásba.

Egyébként egy korábbi hír szerint koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták a washingtoni Fehér Ház szóvivőjét is. Kayleigh McEnanyt a Twitteren is közzétette, hogy fertőzött, mint írta: csütörtök óta naponta elvégezték rajta a vírustesztet, amely hétfőn reggel pozitív lett. Közölte azt is, hogy tünetmentes és karanténba vonul. A szóvivőnő – aki a Fehér Ház több munkatársához hasonlóan nem hordott szájmaszkot – vasárnap többször is tartott sajtótájékoztatót. A BBC beszámolója szerint az elnöki sajtóiroda további két munkatársáról is kiderült, hogy elkapta a kórt.

Trump elnök koronavírus-fertőzésével kapcsolatban korábban is akadt némi ellentmondás: egy korábbi orvosi sajtótájékoztató szerint már 36 órával azelőtt produkált tünteket, hogy hivatalosan jelezték volna a betegségét. Trumpon és feleségén kívül az elnök környezetében legalább tizenketten megfertőződtek, köztük több olyan személy, aki részt vett az új legfelső bíró, a koronavíruson egyébként korábban már áteső Amy Coney Barrett szeptember 26-i beiktatásán.