Alkotmányos hézag

Alkotmányos hézag

A házszabálytól való eltérésről szóló szavazás eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A napokban minden bizonnyal megszavazza az Országgyűlés azt a törvényt, amely időbeli korlátozás nélkül totális hatalommal ruházza fel Orbán Viktor miniszterelnököt. Erre a koronavírus-járvány teremtett lehetőséget. Az Európában legnagyobb felhatalmazással, vagyis hatalommal rendelkező magyar kormánynak nem volt elegendő a veszélyhelyzethez kapcsolódó különleges jogrend. Nem volt elegendő, hogy az ez idő alatt hozott, 15 napig érvényes rendeletek hatályát kétharmados többségével bármilyen határidőig meghosszabbíthatja. A kormány szándékosan késlekedett a határidő meghosszabbítására vonatkozó kérelemmel, ehelyett „felhatalmazási” törvényjavaslatot készített, amit későn nyújtott be, így azt csak a házszabálytól eltérve, ellenzéki támogatással lehetett volna napirendre tűzni.

Az ellenzék pedig nem asszisztált ahhoz, hogy az ő szavazataikkal kapjon Orbán Viktor kormánya időkorlát nélküli teljhatalmat Magyarországon. Azt, hogy szándékosan állítottak csapdát Orbánék az ellenzéknek, az is bizonyítja, hogy amint megtörtént a szavazás, szinte azonnal gyűlöletkampány indult az ellenzéki képviselők ellen. Az indulatok felszítására használt, impresszum nélküli portálokon név szerint sorolják fel a nemmel szavazó képviselőket, gyilkosoknak, hazaárulóknak bélyegzik őket csak azért, mert még járványveszély esetén is fontosnak tartják emberi jogainkat, a jogállam fenntartását, a végrehajtó hatalom ellenőrzésének lehetőségét.

Brenner Koloman: Remélem, lesznek bátor fideszesek, akik nem szavazzák meg a felhatalmazási törvényt | Magyar Hang

Olyan csapdába csalták az ellenzéki képviselőket, amelynek nem volt jó megoldása. Hiába hangoztatták, hogy hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez, ha időkorlátot szabhatnak a rendkívüli jogrendnek, a kormányfő hajthatatlan maradt. Az MSZP frakcióvezetője azzal érvelt, hogy az országban több millió polgár nem bízik a kormányban, az ő megnyugtatásukra lenne szükség az időkorlátra, de ezt az érvet is úgy rázta le magáról a kormányfő, mint ázott kutya a vizet.

Esze ágában sem volt kompromisszumot kötni, hiszen az alkotmányos joghézag, amelyet oly gondosan belehelyeztek az Alaptörvényünkbe, elemi csapás, katasztrófa esetén időkorlát nélküli, szinte totális hatalmat biztosít a kormánynak, ha élni kíván a veszélyhelyzet teremtette lehetőséggel, és bevezeti a rendkívüli jogrendet. (Az Alkotmánybíróság lehetne csupán a korlát, ha többségében nem a Fideszhez hű jogászok alkotnák.)

Hétfőn fogadhatják el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a fideszes Hende Csaba szerint | Magyar Hang

A felhatalmazási törvény elfogadása után a legnehezebb helyzetben a véleményalkotást vállaló, a járványhelyzetről a valóságnak megfelelően beszámoló sajtó munkatársai lesznek. Ha a kormány egy-egy hírt, véleményt úgy ítél majd meg, hogy az „rémhír”, és alkalmas pánikkeltésre, akkor a szerzőt börtönbe is csukhatják, miközben a fizetett holdudvari firkászok ugrásra készen állnak, hogy lejárassák azt, aki azt tette, ami a sajtó dolga egy demokráciában.

A kétharmados felhatalmazású kormány a rendkívüli jogrend bevezetésével sem volt képes felkészíteni az országot a védekezésre, az egészségügyi dolgozók, köztük a mentők még ma is arról panaszkodnak, hogy az egészségüket, az életüket kockáztatva kell ellátniuk a betegeket. Miközben az ápolók, mentők vérlázítóan alacsony bérért állnak helyt, és mentenek életeket, addig a kormányfő a milliós bérért gombnyomogató képviselőket tekinti hősnek csak azért, mert tőlük megkapja végre a felhatalmazást a totális hatalomhoz, amire mindig is vágyott.

Orbán Viktor szerette volna kitűzni kalapjára hervadó virágként az ellenzéki támogatást is a korlátlan uralmához. Ez lett volna a garancia arra, hogy elkerülje később a felelősségre vonást.

Most múlik pontosan: a pillanatot uralni többé már nem lehet | Magyar Hang

Ezt a támogatást – nagyon helyesen – nem kapta meg. Támaszkodjon a vazallusaira, a szélhámos oligarcháira meg az alkotmányos joghézagra. Orbán és a mögötte álló 133 „hős” nagyon helyesen magára vállalta a felelősséget. Jó, ha már most tudják, minden olyan halálesetért, minden olyan emberi tragédiáért, joggal való visszaélésért felelősségre lesznek vonva, amely tisztességes felkészüléssel, az Alkotmányunk tiszteletben tartásával elkerülhető lett volna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/13. számában jelent meg március 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az üzletekben vagy digitálisan! És hogy mit talál még a 2020/13. számban? Itt megnézheti!