16 kórházi dolgozó volt kapcsolatban a később fertőzöttnek minősített beteggel, többségük dolgozik

16 kórházi dolgozó volt kapcsolatban a később fertőzöttnek minősített beteggel, többségük dolgozik

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szent János kórházban 16 dolgozó került kapcsolatba azzal a tüdőgyulladással kezelt nővel, akiről később kiderült, hogy koronavírus-fertőzése van. Egy embert a Szent László kórház karanténjába helyeztek, többeket otthoni karanténra kértek – írta a Hvg.hu.

Védőfelszerelés nélkül ápoltak egy koronavírusos beteget a János kórházban. Az érintettről csak utólag derült ki, hogy fertőzött, az őt kezelő orvosokat és ápolókat pedig azóta sem tesztelték le a portál szerint.

A Hvg.hu kérdéseket küldött a János kórháznak az esettel kapcsolatban. Az intézmény válaszából kiderült, hogy egy napok óta lázas beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon, ezért mentővel beszállították a Szent László Kórház koronacentrumába.

„A kórházi dolgozók az akkori protokollnak megfelelően kikérdezték a pácienst, akinek válaszaiból kiderült, hogy sem ő, sem környezete nem érintkezett olasz (illetve gócpontnak számító) érintettségű személlyel. Az eljárásrend szerint ezért nem volt indokolt karanténban történő megfigyelése” – írta a János kórház.

A beteget ezt követően szállították a Jánosba, „ahol elkülönítéséről és ellátásáról gondoskodtak egy egyágyas kórteremben. A portál közölte, hogy „az érintett osztálynak a fertőző beteg elkülönítése után a havi rendelkezésre bocsátott sebészi orr-száj maszkokon kívüli, soron kívüli plusz mennyiséget biztosított az intézmény.”

A Szent János kórház kifejtette: „Az aersol képződéssel járó beavatkozások és vizsgálatok (mintavétel, intubáció, lélegeztetés) kivételével a sebészi orr-száj maszk viselése is kellő védelmet nyújt a dolgozóknak indokolt esetben a beteg ellátása során. Minden szakdolgozó egyéni felelőssége a szájmaszkok viselése indokolt esetben. Ezen felül általánosan elmondható, hogy papírmaszkot kap minden beteg automatikusan, aki az ambulancián jelentkezik. Minden dolgozó számára indokolt esetben – tehát az eljárásrendben megfogalmazott irányelvek szerint – sebészeti orr-szájmaszkot biztosít a kórház.”

Vizsgálat után az esetbesorolását megerősítettre változtatták, mivel a beteg koronavírustesztje pozitív lett – közölte a kórház. „A minta pozitív voltának megerősítése után valamennyi dolgozó (beleértve a takarítókat is) sebészi maszkot kapott és az érvényben lévő irányelveknek megfelelően ebben folytathatják is a munkát, betegeikre veszélyt nem jelentettek.” A beteget ezt követően átszállították a Dél-Pesti Centrumkórházba, ahol a további elkülönítését és ellátását biztosítják.

A beteg kontaktszemélyeiről a kórház azt közölte a Hvg.hu-val, hogy az intézményben 16 közvetlen kontaktust állapítottak meg, róluk egyedi elbírálás szerint döntött péntek reggel a tiszti főorvos az egyéni kikérdezést követően. „A lehetséges óvintézkedések szerint a kontaktok a Szent László kórház karanténjába, otthoni karanténba kerülnek vagy védőfelszerelésben folytathatják a munkát. Jelenlegi állapotuk szerint mind a 16 dolgozó tünetmentes.”

Az érintett dolgozók közül egy dolgozót a Szent László kórházba helyeztek karanténba, egy dolgozó otthoni karanténba került.

A János kórház azzal folytatta, „nem volt olyan dolgozónk, akit csütörtökön nem engedtünk haza. Akit a hatóság nem keresett meg, azt hazaengedtük és ma is jöhetett dolgozni. A feltétel az volt, hogy tüneteik ne legyenek és maszkban dolgozzanak. Az osztály többi betege nem érintkezett a koronavírusos beteggel. A betegek tesztelését nem tervezzük, erre lehetőségünk sincs. Hatósági elrendelés ez irányban nem történt” – írták.

„A beteg távozását követően ellenőrzött zárófertőtlenítés történt. A takarítók vezetőjének felhívtuk a figyelmét az osztály folyamatos fertőtlenítésének ellenőrzésére, a kórházhigiénia részéről is ellenőrzik a takarítást. A kórház egész területén virucid hatású szerrel történik a takarítás” – tették hozá.