Orbán amerikai segítséggel akart küzdeni magyar civilek ellen

Orbán amerikai segítséggel akart küzdeni magyar civilek ellen

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kormányzat, azon belül is Donald Trump segítségét kérte Orbán Viktor a magyar civilek elleni küzdelemhez, az amerikai elnök azonban kitért a kérés elől – írja ki a Direkt36.

A magyar kormányfő május 13-án járt a Fehér Házban, a lap szerint pedig a tárgyalás szűkkörű részén kérte, hogy az alakulóban lévő magyar-amerikai-norvég fegyverüzlettel kapcsolatban Trump gyakoroljon nyomást Norvégiára. Így elérve, hogy a magyar kormánynak befolyása legyen a Norvég Alapon keresztül a civileknek érkező 7 milliárd forint elköltésére. Norvégia a pénzköltést egy független szervezetre bízná.

Orbán mindezért cserébe azt ajánlotta, nem gördít majd akadályt a készülő, sok száz millió dolláros fegyverüzlet elé. Ez utóbbi az amerikai Raytheon Company és a részben a norvég állam tulajdonában lévő Kongsberg Defence & Aerospace által gyártott NASAMS légvédelmi rakétarendszer beszerzését célozza meg. Az üzletet Mike Pompeo februári látogatásakor jelentették még be a felek.

Trump szerint Orbán nagyszerű munkát végzett | Magyar Hang

A migráció elleni küzdelem és a keresztény értékek védelme miatt is méltatta egymást a magyar miniszterelnök és az Egyesült Államok elnöke.

A találkozóról információval rendelkező források, illetve egy a Direkt36 által megtekintett dokumentum szerint Trump először azzal tért ki, hogy „majd ránézünk az ügyre.” Ezt követően pedig a norvégokkal való barátságot méltatta, kijelentve: „I really like Norway.” – azaz „Nagyon szeretem Norvégiát.”

A magyar kormány a Norvégiával való közvetlen tárgyalás során már kudarcot vallott. A Direkt36 szerint hiába kérte Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminisztertől Szijjártó Péter, hogy kössék össze a NASAMS-beszerzés és a Norvég Alap ügyét, nem járt sikerrel. Olav Berstad budapesti norvég nagykövet a Direkt36-nak kifejtette, elfogadhatatlannak tartja a két ügy összekapcsolására tett kísérleteket.