HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pécsi polgármester: Vigye a kormány az adósságot!

Szerző: | 2019. november 27., 11:22 | Belföld, Teljes interjúk

Péterfy Attila (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Semmilyen gesztust nem tenne a fideszes országgyűlési képviselők felé Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben megválasztott polgármester. Hoppál Péterrel már beszélgetett, de VIP-helye – ellenben a csányoszrói templommal – nem lesz neki és másnak sem. A városvezető ezekről is beszélt a lapunknak adott interjúban. Kiderült az is, hogy a felhalmozott 23 milliárd forintos adósságot a kormány segítségével dolgozná le.

– Budapestről ingázik, vagy már visszaköltözött Pécsre?
Még augusztusban visszaköltöztem.

– Jobban megéri polgármesterséget vállalni, mint a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) fejlesztési igazgatójaként dolgozni?
– A kérdés soha nem úgy vetődött fel bennem, hogy melyiket éri meg jobban. Amikor 2015-ben a pécsi erőművet tulajdonló Veoliától megváltam, akkor sem úgy választottam munkahelyet, hogy anyagilag hol éri meg jobban dolgozni. A Főtávnál és a polgármesteri kihívásban is a feladat vonzott. Utóbbiban az, hogy ha nincs más alkalmas személy, akkor megpróbálok élére állni egy új időszaknak. Ötvenévesen politikailag és anyagilag is független vagyok, az önmegvalósítást helyeztem előtérbe. Ez esetemben a város életének érzékelhető fellendítését jelenti. Ehhez nem cél, hanem eszköz a polgármesteri cím.

Veszélyes. Ember. Kísérlet. | Magyar Hang

– Az olimpiai bajnok Vári Attila (Fidesz-KDNP) feletti győzelem aránya, vagy a testületben szerzett magabiztos többség – a 18 körzetből 2-t nyert a kormánypárt, ott is vele szövetségben induló Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) indulói győztek – megszerzése volt a meglepőbb?
– Nem akarok beképzeltnek tűnni, de éreztem a győzelmem. A választás hetében – amikor egy rendezvényen Karácsony Gergely megválasztott budapesti főpolgármester az esélyeimről érdeklődött – magabiztosan mondtam, hogy megnyerem. Láttam rajta a megütközést, de az elvégzett munka alapján ez élt bennem. A választás napján persze izgultam, abszolút többségre nem is számítottam.

– A megválasztása után melyik párt nyújtotta be az első számlát?
– Nem voltak számlák, és nem is lesznek. Amikor az indulási szándékom bejelentése után végigjártam a pártokat, világossá tettem: csak akkor fogadjanak el közös polgármesterjelöltnek, ha később nem próbálkoznak pártutasításokkal. Vázoltam nekik az önkormányzati munkáról vallott elképzelésemet is: a városvezetést csak úgy tudom elképzelni, ha a polgármesteri hivatal – lehetőleg az alpolgármesterek is – szakmai munkát végeznek. Ebben a modellben nincs helye ejtőernyősöknek. Persze ha a közgyűlési munka során valamelyik párt kezdeményezése összhangban van a pécsiek érdekével, nem leszek elutasító. A bizottságokban a szakmai munka mellett van helye a politikának is. Szerintem a közgyűlés a politizálás tere.

– A bizottsági helyek elosztásakor volt, amire nemet kellett mondania?
– A helyek elosztását teljesen a pártokra bíztam.

– Nyőgéri Lajos (MSZP) gazdasági bizottsági elnökké jelölésére nem kellett volna nemet mondania? Róla írta meg a szabadpecs.hu, hogy a vállalkozásai kényszertörlése miatt eltiltották a cégvezetéstől.
– Ha időben kiderült volna, lehet, hogy nemet mondok. Egyébként a cikk kapcsán tudtam meg én is.

Lemenni vidékre | Magyar Hang

– Ön kérte lemondásra Nyőgéri Lajost?
– Nem. Rábíztam a döntést, viszont a lemondása után kaptunk olyan impulzusokat, hogy jó döntést hozott.

– Az ellenzék – köztük a négy képviselőből álló Fidesz-frakció – kifogásolta, hogy bizottságonként egyetlen helyet kaptak és csak egy elnökséget. Elég gesztus ez a kormánypárt erős helyi embereinek megnyeréséhez?
– A helyi fideszes országgyűlési képviselők felé semmilyen gesztust sem akarok tenni. Nem is értem, miért volna erre szükség. Alaptalan a bizottsági helyek elosztását ért kifogásuk. Ha ennél többet kapnának, az is kevés lett volna nekik.

Az ellenzék – köztük a négy képviselőből álló Fidesz-frakció – kifogásolta, hogy bizottságonként egyetlen helyet kaptak és csak egy elnökséget. Elég gesztus ez a kormánypárt erős helyi embereinek megnyeréséhez?
– A helyi fideszes országgyűlési képviselők felé semmilyen gesztust sem akarok tenni. Nem is értem, miért volna erre szükség. Alaptalan a bizottsági helyek elosztását ért kifogásuk. Ha ennél többet kapnának, az is kevés lett volna nekik.

Feltűnt, hogy a közgyűlés alakuló ülésén részt vevő Hoppál Péter – ellenben a csányoszrói református templommal – nem kapott VIP-helyet.
– A közgyűlésben bizonyosan nem lesz páholya, VIP-helye sem neki, sem másnak.

– Volt már alkalmuk beszélgetni? Elképzelhetetlennek tűnik, hogy Pécs jelenlegi helyzetében ne legyen együttműködés Hoppál Péterrel és Bánki Erikkel.
– Hoppál Péterrel egy rendezvényen, pálinkával a kezünkben beszélgettünk erről, vita nélkül. Megerősítettem: kezdjen el hinni abban, hogy Pécsért akarok dolgozni. A városért nem lehet úgy tenni, hogy a közgyűlési frakcióvezetőikkel, az országgyűlési képviselőkkel és a kormánnyal ne működnék együtt.

Szerény javaslat | Magyar Hang

– Erre Hoppál?
– Megerősítette, hogy minden befolyását beveti Pécs érdekében, például, hogy az általa államtitkárként kiharcolt támogatások továbbra is megérkezzenek.

Pécs szempontjából Hoppál Péter, vagy a sokak szerint megkerülhetetlen Bánki Erik a fontosabb?
– Noha korábban Bánki Erik volt a befolyásosabb, ma nem biztos, hogy így van. A kormánnyal való tárgyalásra készülök, nem a képviselőkkel való egyeztetésekre.

– Csak éppen a Fidesz olyan hatalmi struktúrát épített ki, amelyben a kormányhoz az országgyűlési képviselőn keresztül lehet utat találni.
– Nagyon remélem, hogy a jövőben Pécsen nem így lesz.

– A város költségvetése érdekében a városba vezényelt Magyar Államkincstár képviselővel volt alkalma tárgyalni? (Lapunk nyomtatott változatában tévesen az Állami Számvevőszék szerepelt a kérdésben, a hibáért elnézést kérünk – a szerk.)
– Mind a négyükkel tárgyaltam. Elmondták, hogy korábban milyen problémák adódtak az államkincstár és a városháza között. Úgy tűnik, hogy miközben a Fidesz küldte Pécsre az államkincstár felügyelőit – hogy őrködjenek a kifizetéseken –, a helyi Fidesz mégis megpróbálta őket kikerülni. Akadtak területek, ahol egy idő után a felügyelők nem kapták meg a hatáskörükbe tartozó döntésekhez szükséges információkat. Azt akartam megértetni az államkincstár képviselőivel, hogy az ő érdekük, a felettük álló miniszter érdeke és az én érdekem pontosan ugyanaz: Pécs gazdálkodásának rendbetétele. Ehhez a költségek ésszerű csökkentésére, a munka hatékonyságának növelésére, a felesleges szerződések megszüntetésére és az iparűzési adóbevétel minél nagyobb mértékű növelésére van szükség. Az önkormányzat cégeinél elrendelt átvilágítás első eredményeiből például látszani fog, milyen tanácsadói szerződésekre nincs szükség.

– A választás után úgy fogalmazott, csődközeli a költségvetés helyzete. Mit jelent ez pontosan? Tényleg veszélyben a város működése?
– A működés nincs közvetlen veszélyben, de könnyen lehetne.

Péterffy Attila: 7 milliárdos plusz helyett 23 milliárdos mínusz Pécsett | Magyar Hang

– Elődje, Páva Zsolt fideszes polgármester úgy reagált, hogy hétmilliárd forintos fejlesztési pénzállománnyal adta át a hivatalt. Ez rendelkezésre áll?
– A mai napig nem tudom, hogy milyen pénzről beszélt Páva Zsolt, erről az összegről nem tudok.

– Mégis csak van ellentmondás, amit fel kellene oldani.
– Azt, hogy a Fidesz által hivatkozott 7 milliárd mit jelent, magyarázzák el ők. Én azt tudom elmondani, hogy miből áll a valós, 23 milliárd forintos hiány. Az önkormányzat gazdasági társaságainak hosszú lejáratú hitelállománya önmagában 7 milliárd forint – a TÜKE-Busz Zrt.-nél és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nél a legnagyobb a hiány. Az önkormányzat hosszú lejáratú adósságállománya 8,8 milliárd forint. Az uniós támogatású fejlesztésekre elkülönített források hiánya 2,5 milliárd forint – ezekre a pénzekre utalhatott az elődöm. Ez úgy áll elő, hogy az önkormányzat által – főként a Terület- és Településfejlesztési operatív programban – elnyert forrás és a rendelkezésre álló önerő összege ennyivel, tehát 2,5 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyibe a kivitelezések ténylegesen kerülnek. Az önkormányzat és az intézményeinek hiánya pedig 5 milliárd forint. Ezek a tételekre kötelezettségvállalást tettek az intézmények.

– Az öt éves ciklus végére meddig szeretne eljutni az adósság eltüntetésében?
– Természetesen az egészet szeretném ledolgozni. Nem titok, hogy ebben nagyban számítok a kormány segítségére is.

– Ez újabb kormányzati adósságátvállalást kell jelentsen?
– Igen.

– Ez azért elvárás az ön részéről, mert a Fidesz-kormány által korában átvállalt 46 milliárd forintos adósság után a mostani 23 milliárdos mínusz fideszes polgármester vezetése alatt gyűlt össze?
– Részben így van. Az tény, hogy a 23 milliárdos hiány 2014 után gyűlt fel, ám egyelőre nem tudni, hogyan keletkezett. Ha ennek végére járunk, utána gondolkodhatom azon, hogy a kormánytól milyen kompenzációt kérjek.

– Mire lesz elég a jelenlegi nagyjából 8 milliárd forintos iparűzési adóbevétel, ha törvénybe foglalják Tuzson Bence államtitkár javaslatát, miszerint a bevételt elsődlegesen a tömegközlekedésre kell fordítani? Ez lényegében a tömegközlekedés állami támogatásának megszüntetését jelentené.
– Arra volna elég, hogy a közlekedés működjön, és a városüzemeltetési feladatok egy részét ellássuk. Úgy tűnik, a kormány eldöntötte, hogy a helyi közösségi közlekedést tovább centralizálja. Ezzel a lépéssel el lehet érni, hogy az önkormányzatok boldogan szabaduljanak meg a közlekedési cégeiktől. De lesznek városok, amelyek ezt nem szívesen tennék meg. Én sem szeretném, hogy Budapestről mondják meg, melyik útvonalon milyen járat fusson.

A helyi tömegközlekedést lebonyolító TÜKE-Busz Zrt. a nehézségek miatt fonódó járatokat is működtet. A jövő évi költségvetés hoz változást a buszközlekedésben?
– Lesz változás. A célom, hogy a TÜKE-Busz Zrt. felmérje a tömegközlekedési igényeket, majd megnézzük, hogyan lehet ezt kiszolgálni úgy, hogy közben a társaság működési hiánya csökkenjen. Ennek lesznek haszonélvezői és károsultjai is. Ezt nem lehet úgy megoldani, hogy mindenki boldog legyen.

– Az önkormányzati cégek átalakítása járhat vagyonkezelő holdingba szervezéssel?
– Igen, van ilyen tervem.

– Az iparűzési adóbevétel növelésére milyen lehetőségeket lát?
– A polgármesteri hivatalban gazdaságfejlesztési főosztály létrehozásáról döntöttünk, a feladata az lesz, hogy végrehajtsa az erre vonatkozó programot. Ezzel is azt akarom erősíteni, hogy a gazdaságfejlesztés Pécs számára első számú prioritás. Létrehozunk egy aktív befektetési ügynökséget és lesz turizmusfejlesztéssel megbízott szervezet is.

Ellenzékváltás haladóknak | Magyar Hang

– Ide hogyan lehet a fontos politikusokat bekapcsolni? Ugyan értem, hogy ez egy hivatali egység lesz, de Magyarországon politikai szándékok mentén dől el, hogy hová milyen iparág, sőt konkrét üzem települjön.
– Természetesen be kell csatornázni ide a politikai kapcsolatokat. De rendkívül káros, hogy a politika szakmai ügyekben is állást foglal. Pécsett ennek az ellenkezőjét szeretném: legyen szakmai alapú a legtöbb döntés! Arra számítok, hogy olyan befektetők érkeznek, akiket nem a kormány küld, hanem olyanok, akikhez eljutott a hír, hogy egy más típusú városvezetés áll fel Pécsett.

– Milyen összegű érdemi iparűzési adó-bevételnövekedést szeretne, és mennyi időn belül?
– Évente félmilliárd forintos emelkedés már látható volna. Akkor lennék elégedett, ha két és fél év múltán már látnám is.

– Pécs kapcsán visszatérő észrevétel – főként a 2010-es kulturális főváros projekt kapcsán –, hogy visszaesett a városra korábban jellemző kulturális élet. Ezen hogyan változtatna?
– Szeretnénk pezsgőbbé tenni a város kulturális életét. A művészeti tanácsot minél hamarabb szeretnénk visszaállítani. Ezen kívül a Pécs kulturális intézményeinek döntő többségét irányító Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét leváltottam egy szabálytalan szerződés miatt. Pályázat útján szeretnék a helyére új vezetőt találni, az ő kiválasztásában a kulturális élet szereplői hangsúlyos szerepet kapnak.

Más önkormányzati tulajdonú cégek élére pályázat vagy kinevezés után kerülnek új vezetők?
– Lesz, ahol pályázat után, máshol kinevezéssel fogok élni. A kultúra területén azonban fontos a vitát lefolytatni, mert rendkívül nagy a várakozás és az elvégzendő feladat is. (Időközben az önkormányzati tulajdonú Pécsi Kommunikációs Központ Kft. kiadásában megjelenő Pécsi Hírek és Pécs Ma kiadványok főszerkesztője közös megegyezéssel távozott posztjáról – a szerk.)

Korai az öröm | Magyar Hang

– Az önkormányzati választás eredményei országos szinten milyen levonható tanulságokkal járt?
– Kétségtelen, hogy az októberi választás a korábbi állapothoz képest jelentős változást hozott a politikai erőviszonyok tekintetében a városokban. A Fidesz is látja az eredményt, még ha mást is kommunikál erről. Alighanem taktikaváltáson törik a fejüket. Ha ugyanis azt folytatják, amit október 13. előtt, a befolyásuk tovább csökken.

– Ez vajon politikusabb polgármesteri munkát kíván az ellenzéki városvezetőktől annál, mint amit ők politikán kívüli polgármesterként elképzeltek?
– Szerintem igen és erre is készülök.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg, 2019. november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!

Címkék: adósságátvállalás, Bánki Erik, Baranya megye, Csányoszró, ellenzék, Fidesz–KDNP, Hoppál Péter, Mindenki Pécsért Egyesület, Nyőgéri Lajos, Pécs, Péterffy Attila, polgármester, választás


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

38 halott egyetlen nap alatt

38 halott egyetlen nap alatt

989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest