Bánsági Ildikó a felmondásáról: Rájöttem, hogy nincs beszélgetés

Bánsági Ildikó a felmondásáról: Rájöttem, hogy nincs beszélgetés

Bánsági Ildikó színmûvész köszönetet mond, miután átvette a Magyar Filmakadémia Egyesület életmûdíját az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban 2019. április 22-én. A filmhétre idén rekordszámú nevezés érkezett, így a kísérõ programokkal együtt hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma felmondtam a Nemzeti Színházban – ezt az egy mondatot osztotta meg közösségi oldalán hétfőn délután Bánsági Ildikó. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a szűkszavú közlés mellett a döntését pontosan nem indokolta.

A színésznő kedden azonban az ATV Híradójának már elmondta, hogy döntésének nincs egyetlen oka, az utolsó cseppnek a pohárban a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajló események voltak. „Rájöttem, hogy nincs beszélgetés. Elhittem, hogy van beszélgetés, és úgy láttam – én így ítélem meg –, hogy nincs. …mert már csak forradalmiskodni lehetett, azt láttam” – fogalmazott Bánsági Ildikó.

A Kossuth-díjas színművésznő arról is beszélt, hogy amikor a Nemzeti Színház igazgatójával közölte távozását az intézményből, Vidnyánszky Attila azt felelte, nagyon sajnálja. „Nem beszéltük ezt ki, hiszen mi sokat beszélgettünk. Minden szerződéskötésre kezemben egy kis cetlivel mentem. Nem a saját problémáimat feltétlen, hanem a társaim felmerülő problémáit összeírtam egy papírra, hogy el tudjam mondani, min lenne jó, ha változtatnánk” – fogalmazott a művésznő.

Bánsági Ildikó szerette volna, ha létrejön egy színészkuratórium, ahol meg lehet beszélni a felmerülő problémákat, és ahol minden pontosan le van írva, hogy tudják mihez tartani magukat. Mint mondta, egy idő után azt vette észre, akikkel korábban jó viszonyban volt a szakmában, egyre többen nem beszélgetnek vele. Meglátása szerint amiatt történhetett, „mert valakik kialakítottak olyat, hogy jobboldali, baloldali.

„Most ez kialakult, ami nekem nem tetszik. Mert nekem a bal- és a jobboldaliak, azok a társaim, akiket szeretek, akikkel mi dolgoztunk. Egy ívásúak voltunk, és tudtunk beszélgetni, nem volt köztünk árok” – nyilatkozott. Majd amikor egyre kezdett szűkülni ez a kör, úgy érezte, hogy valamit tennie kell. Szerinte a lényeg a beszélgetés lenne.

Végezetül hozzátette, bár elcsépelten hangzik, de ő függetlennek tartja magát. Mindig is emberpárti volt, szeretné meghallgatni a többieket, hatni rájuk, illetve szeretné, ha mások hatnának rá. A felmondást látta az egyetlen kiútnak a mostani helyzetből.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) augusztus elején került államiból alapítványi tulajdonba, új kuratóriumának elnöke pedig a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lett. Vidnyánszky egy közleménybe rejtett kinevezése miatt már tiltakozott a színművészeti egyetem. A SZFE vezetése szerint a direktor, illetve a frissiben kinevezett többi kuratóriumi tag – Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke – kinevezése azt bizonyítja, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Távozott az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője, Gáspár Máté is.

Az új vezetést nem hajlandó elfogadni az egyetem diáksága sem. Az SZFE hallgatói önkormányzata közölte, nem fogadja el a frissen kinevezett kuratóriumot. – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között – közölte a HÖK-elnökség.