Dull Szabolcs: Bodolai el akarta érni, hogy ne nyilatkozzak

Dull Szabolcs: Bodolai el akarta érni, hogy ne nyilatkozzak

Dull Szabolcs távozik az Index szerkesztőségéből 2020. július 26-án (Fotó: Huszti István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bodolai László a távozásról szóló közös megegyezéses szerződésbe bele kívánta írni, hogy Dull Szabolcs „aktív visszautasítással” elzárkózik „minden nyilvános és magánjellegű kommunikációtól.” Erről az Index elbocsátott főszerkesztője beszélt szerdán a Transindexnek adott interjújában. Mint mondta, ő ezt azért utasította vissza, mert egész életében azt képviselte: fontos a nyilvánosság, az átláthatóság. Máskülönben például ezt a mostani interjút sem adhatná – tette hozzá.

Dull Szabolcs megszólalt a múlt heti számunkban megjelent, Indexről szóló cikkben is. Akkor azt mondta: őt fél évig köti a versenytilalom, így egyelőre a jogi tanulmányaira fog koncentrálni. Viszont drukkol nagyon a kollégáinak, akik a közös folytatást tervezik.

Bodolai a történtek óta számos interjút adott, amikben változatos magyarázatokat adott arra, miért nem voltak a távozó indexesek elég méltányosak vele. Az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke egyenesen odáig ment, hogy Dull szerinte üzleti titkokat szivárogtatott, és emiatt Németországban „szíjon” vinnék el. A kirúgott főszerkesztő lapunknak cáfolta, hogy üzleti titkokat szivárogtatott volna.

Dull egyébként már a távozásakor tartott utolsó állománygyűlésen arról beszélt: hallgatásra akarták volna bírni, de fontos, hogy ne hallgassanak. Későbbi Facebook-posztjában megjegyezte, ő szívesen beszélne részletesen a történtekről, ha Bodolai végre feloldaná a titoktartási nyilatkozatokat, amiket aláíratott vele. – Bodolai nemcsak velem, hanem a kollégáim egy részével is, például a lapvezetéssel, külön titoktartási nyilatkozatokat íratott alá. És én ezért is mondtam a szerkesztőségben, és nyilvánosan is hangoztatom azóta, hogy nagyon jó lenne, ha feloldaná ezeket a titoktartási kötelezettségeket, mert így legalább a nyilvánosság is picit jobban láthatná, hogy milyen hangulatban teltek az utolsó hetek. Hogy miről szóltak valójában, melyek a mozgatórugói a tömeges felmondásnak – mondta Dull most a Transindexnek.

A Magyar Narancs múlt heti cikkében egyébként arról írt, hogy a Gerényi-tervként elhíresült kiszervezést mindenképp keresztül akarták volna vinni. A lap többek közt úgy értesült: azzal próbálták „rávenni a rovatvezetőket a terv végrehajtására, hogy ha sikerül rábírniuk az újságírókat a kiszervezésre, akkor ők Index-alkalmazottak maradhatnak.” Továbbá: amikor a kirúgások szóba kerültek, nevek is elhangzottak, kiktől kellene megválni: „egytől egyik a politikai rovat meghatározó újságíróiról volt szó.”

Érdekes az is, hogy miközben a szerkesztőség jelentős része felmondott, addig az impresszumból fokozatosan kerülnek ki a nevek – az elsők közt pedig a meghatározó politikai újságírók tűntek el. Nem találjuk így már ott többek közt Dezső Andrást, Fábián Tamást, Előd Fruzsinát, Biró Mariannát, Janecskó Katát, Jenei Miklóst és Német Tamást.

– Mi is csak kapkodtuk a fejünket, hogy egész pontosan mi történik. És a mai napig nem tudjuk, hogy az egyes vezérigazgatók miért álltak fel. Például Ződi Zsolt, akit Bodolai László hozott. Ő hat napig volt a vezérigazgatónk, és amiatt távozott, mert nem volt hajlandó végrehajtani bizonyos változtatásokat, amiről közben mi semmit nem tudtunk. Ezzel párhuzamosan Vaszily Miklós, aki az Indamédiának az egyik tulajdonosa (és ismert az ő fideszes, kormányzati kötődése), arról beszélt egy sajtónyilatkozatában, hogy ha nem tetszett az indexeseknek az a bizonyos Gerényi-terv, akkor majd egy következő terv tetszeni fog nekik. De mi a szerkesztőségben nem tudtuk, hogy itt miről beszélnek. Milyen terv, milyen változás készül? És egyáltalán miért beszél a partnercégünk tulajdonosa egy ránk vonatkozó átalakítási tervről? És miért épp azóta készülnek ilyen átalakítási tervek, hogy Vaszily Miklós megjelent az Indamediánál? – tette fel kérdéseit a Transindex-interjúban Dull Szabolcs.

A főszerkesztőhöz egyébként, mint megírtuk, azóta becsöngetett a Vaszily Miklós által tulajdonolt, hamarosan induló Pesti TV. – Nem értem, miért az én ajtómnál toporognak, mikor nem tőlem lehet a legfőbb titkot, az Index összeomlásának okát kiszedni. Amikor azt kértem, hogy a titoktartást oldják fel, nem arra gondoltam, hogy a híváslistám meg a lakcímem a kormányhoz közeli médiában forogjon – mondta Dull a HVG360-nak.

A Pesti TV-nél dolgozók pedig láthatóan büszkék az akcióra. A most induló csatorna kapcsán Bohár Dániel azzal a szöveggel posztolt egy fotót: „Becsengettünk! Hello PestiTV!” E-mailben érdeklődtünk Vaszily Miklósnál, mit gondol a Pesti TV akciójáról, és szerinte belefér-e egy újságírót a magánlakásán zaklatni. Ha válaszol, frissítjük a cikkünket.

A Transindex-interjúban felmerült a kormánymédia narratívája is, miszerint Dull a DK-s Dobrev Klárával egyeztetett, így valamiképp a Gyurcsány-pártnak köze lehet a sztorihoz. (Ezt Dull híváslistájára hivatkozva állították.) A volt főszerkesztő ennek kapcsán azt mondta: – Ez az egész egy zs-kategóriás lejáratás a híváslistámmal. Ez sem az elbocsátásomkor, sem az azt megelőző hetekben nem került elő. Én korábban politikai újságíró voltam, parlamenti tudósító. Szinte mindenkit ismerek a magyar politikai életben, minden oldalon. (...) Azért felvetődik a kérdés, hogy hogyan tekinthettek bele a híváslistámba, mert ez finoman szólva is törvénytelen. Nekem ezzel kapcsolatban nincs ugyan semmilyen titkolni valóm, csak nyilván nem kellemes azt tudni, ha az ember személyes adatait a kormánypropaganda vizsgálja.

A Hvg-nek egyébként azt mondta Dull, hogy egy szó sem igaz abból, hogy ő Dobrev Klárát hívogatta volna. Egyszer beszéltek az elmúlt időszakban, de szerinte annak sincs köze az Index összeomlásához.