Koronavírus-körkép: Magyarország nem áll annyira jól

Koronavírus-körkép: Magyarország nem áll annyira jól

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg a kormány azzal indokolta a határzár két héttel ezelőtti bevezetését, hogy Európában – általában véve – magasabb a fertőzésszám, mint Magyarországon, egyes szakemberek már arról beszélnek: európai összehasonlításban kifejezetten rossz nálunk a járványügyi helyzet. Megnéztük az európai országokat, hogyan állnak jelenleg és az derült ki, hogy erősen a középmezőnyben vagyunk. Vannak olyan államok, ahol jóval kevesebb arányaiban az aktív eset, és az elmúlt két hétben történt megbetegedések sem mutatnak olyan magas arányszámot, mint nálunk.

A számok ismertetése előtt meg kell jegyezni, hogy az igazolt, aktív koronavírus-fertőzöttek száma nem ad valós képet a járványhelyzet dinamikájáról, csak arról, hogy az adott országban mennyi embernél fedezték fel a vírust. Nyilvánvalóan a többet tesztelő országokban értelemszerűen több a felfedezett pozitív eset, és így az aktív fertőzöttek közül is többen kerülhetnek be a statisztikába.

Magyarország európai összehasonlításban sem az elmúlt 14 nap adatai, sem az aktív fertőzöttek összes száma alapján nem áll jól, de nem is annyira rosszul, mint a legfertőzöttebb országok. Ilyen Spanyolország és Franciaország, amelyek negatív értelemben vezetik a statisztikákat.

A közel tízmillió lakosú Magyarországon szerdán 9653 aktív fertőzöttet tartottak nyilván, ami egymillió főre megközelítőleg 985 igazolt aktív fertőzöttet jelent.

Ennél jóval magasabb számok is vannak. Spanyolország ugyan nem közli az aktuálisan aktív fertőzöttek létszámát, de azt tudni, hogy az elmúlt két hétben 132 194 esetet diagnosztizáltak. Vagyis, egymillió lakosra megközelítőleg 3000 új fertőzés jutott a mögöttünk hagyott két héten. Franciaországban ugyanez a szám még magasabb, meghaladja a 4000-et.

Romániában már konkrétabbak az adatok, 59 482 volt az aktív esetek száma szeptember 16-án, ami egymillió főre 3066 esetet jelent. Csehországban 15 807 aktív fertőzöttről tudtak ezen a napon, ami hazánkhoz közel azonos lakosságszám mellett szintén rosszabb helyzetet jelent, 1477 fertőzöttet egymillió főre.

Ausztriában 6 660-an betegek, ez 748 aktív fertőzöttet jelent egymillió lakosra, ami valamivel már kevesebb a magyarországinál. Ehhez hasonlóan Olaszországban 39 712 igazolt pozitív eset van jelenleg, ez 657 fertőzött egymillió lakosra vetítve, szintén kevesebb a miénknél. Itt még nincs vége a sornak. Szlovákiában aktív fertőzöttek száma csak 2602, vagyis hozzávetőlegesen 473 igazolt aktív megbetegedés esik egymillió főre a jelenlegi adatok szerint. Hasonlóak az arányok Horvátországban: 2103 aktív fertőzöttet tartanak számon, ez egymillió főre vetítve 526 igazolt aktív eset.

Németországban a legjobbak az eredmények, az aktív fertőzöttek száma 18 286, vagyis egymillió főre jelenleg 220 fertőzés jut a 83 millió lakosú országban – ez kevesebb, mint negyede a magyarországinak.

Az Egyesült Királyság esetében nincs összesített adat az aktív esetekről, az elmúlt 14 nap fertőzéseinek kumulatív (vagyis összesített száma) áll rendelkezésre, százezer lakosra vetítve. Ezt az adatot egyébként minden ország esetében összesítve közli az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az Egyesült Királyságban ez alapján rosszabb a helyzet, mint Németországban és Olaszországban, de jobb a magyarországinál.

Ez alapján az adat alapján is hasonló kép rajzolódik ki arról, hogy mennyire súlyos a helyzet egy-egy országban: ez a szám is Spanyolország és Franciaország esetében messze a legnagyobb, Csehország viszont harmadik a listán. Közben bár Romániában az egymillió főre jutó aktív fertőzöttek száma lényegesen nagyobb a magyarországinál, az elmúlt 14 nap megbetegedéseinek százezer lakosra jutó kumulatív száma hasonló. Hasonló mértékben növekedett a megbetegedések száma Horvátországban, Ausztriában és Hollandiában is. Németországban az elmúlt 14 nap százezer főre jutó megbetegedéseinek száma körülbelül negyedannyi, mint az előbb felsorolt országokban, így Magyarországon is.