„Október 23-án már kétszer mutatkozott meg a jobbik énünk”

„Október 23-án már kétszer mutatkozott meg a jobbik énünk”

Karácsony Gergely főpolgármester az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-osat és az 1989-eset is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten, a fővárosi önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésén a Városháza parkban, ahol az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás nyílt.

A főpolgármester emlékeztetett, október 23-án már kétszer mutatkozott meg a jobbik énünk, a legszebb képességünk. Az, hogy „ezer és egy különbözőségünk”, a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk ellenére összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete.

A Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán a közös ellenzéki ünnepi videó mellett Gyurcsány Ferenc szavaival emlékeznek 1956-ról: „Merítsetek erőt 1956-ból. Egység a diktatúrával szemben, egység a szabadságért! Együtt vagyunk. Másfél évvel a következő választások előtt a demokraták együtt vannak. Közösen szólnak a Hazához. Merjetek, akarjatok szabad lenni, európai magyarnak lenni! Merítsetek erőt 1956-ból. Egység a diktatúrával szemben, egység a szabadságért.”

A Fidesz Facebook-oldalának korai bejegyzésében arról írnak, „a mai napon emlékezni akarunk arra a csodálatos októberi napra, amikor egy nép azt mondta: elég volt, s megremegtek a kommunista világrendszer tartópillérei. Emlékezni akarunk a pillanatra, amely örökké élni fog a világ szabad nemzeteinek emlékezetében”. A bejegyzés a Dicsőség a Hősöknek! felkiáltással zárul.

A Jobbik Facebook-oldalán Jakab Péter elnök videóban emlékezett a nemzeti ünnepre. A bejegyzés szeirint »Október 23. jelkép«. A magyarok szabadságvágyának jelképe. Jöhetett az ember jobbról vagy balról, lehetett ilyen hátterű vagy olyan meggyőződésű – de abban egyetértés volt, hogy az elnyomásnak, a kizsákmányolásnak végett kell vetni. Többek közt ezt üzeni nekünk nemzeti ünnepünk – írta a politikus.

A KDNP frakcióvezetőjének az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az 1956-os forradalom öröksége arra emlékeztet, hogy a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad a magyaroknak. Simicskó István szerint „miként a pesti srácok a XX. század derekán” a szovjetek és a kommunizmus ellen küzdöttek, hasonlóképpen kell most megóvni Magyarország szuverenitását a politikai támadásokkal szemben és a magyarok életét, anyagi biztonságát a koronavírus-járvány időszakában.

Az LMP politikusai péntek reggel Kéthly Anna szociáldemokrata politikus Budapest belvárosában álló szobránál koszorúztak a nemzeti ünnep alkalmából. Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke Kéthly Annát idézte: a szociáldemokrácia egyszerre jelenti a beleszólást közös ügyeinkbe és a dolgozók részesedését a nemzeti jövedelemből. Hozzátette, hogy ezek az elvek máig nem teljesülnek Magyarországon, és ennek oka a neoliberális magyar kormány. Magyarországon ma egyszerre van társadalmi, gazdasági és gondolkodási válság.

Az MSZP társelnöke már csütörtökön eljuttatta közleményét a távirati irodához azt követően, hogy pártja az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezést. Ebben Tóth Bertalan arról értekezett, hogy a magyar nép ma csendes szabadságharcot vív, az elnyomó hatalom neve pedig Fidesz.

Tóth Bertalan a szocialisták Facebook-oldalán Nagy Imre mártír miniszterelnök szülővárosából, Kaposvárról közvetített beszédében azt mondta, 1956 októberében a magyar nép fellázadt a félelem, az igazságtalanság és az elnyomás ellen. Hozzátette: a forradalmat eltaposták, de az áldozat mégsem volt hiábavaló. Az akkori hősök példája reményt adott az utódoknak, hogy mindig van választási lehetőség és nincs az az elnyomás, amely ne lenne lerázható.

A Párbeszéd politikusai online is közvetített megemlékezésükön arról beszéltek, a párt egyetért az '56-os forradalmárokkal és azt gondolják, hogy Magyarország helye az európai demokratikus közösségben van. Kocsis-Cake Olivio országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a forradalmárok mindenekelőtt a szabadságért álltak ki, azért, hogy a mindenkori hatalom ne szóljon bele abba, mit gondolnak, miben hisznek az emberek. „Már akkor is furcsa jelzőkkel látták el azokat, akik mást gondoltak, voltak ők imperialisták, rendszeridegenek, ellenforradalmárok. Ma is azt látni, hogy akik másként gondolkoznak, azokat mindenféle furcsa jelzővel illetik: libernyákok, diplomás kommunisták, sorosisták vagy éppen hazaárulók” – tette hozzá.