A Semmelweis Egyetemet is utoléri a magánosítás

A Semmelweis Egyetemet is utoléri a magánosítás

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő januártól alapítványi formában működhet a Semmelweis Egyetem is – írja a Népszava. Információik szerint legalábbis erről tájékoztatta Merkely Béla rektor csütörtökön a rektori értekezletet és a szakszervezeteket.

Az átalakítás adminisztratív előkészítésére 600 millió forintot kap a kormánytól az évi mintegy 130 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodó egyetem. Hasonlóan az alapítványi gazdálkodásúvá eddig átalakított felsőoktatási intézményekhez, itt is megjelenne a kuratóriumi irányítás. Egyelőre azonban semmit nem tudni a felállítandó kuratóriumról.

Az utóbbi napokban több hír is megjelent arról, hogy melyik egyetemeken lehet még számítani hasonló modellváltásra. A magyarnarancs.hu információi szerint a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, a Hvg.hu szerint pedig a Pécsi Tudományegyetem is magánalapítványokhoz kerülhet.