Nem menti fel Trumpot tisztségéből Mike Pence alelnök

Nem menti fel Trumpot tisztségéből Mike Pence alelnök

Mike Pence republikánus párti amerikai alelnök, a szenátus elnöke és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke a két ház együttes ülése előtt a Capitoliumban 2021. január 6-án, amikor a kongresszus összeül, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Saul Loeb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazását az elnök ellen hivatali helyettese, Mike Pence. A washingtoni alsóház 223-205 arányban arról szavazott, hogy a hivatkozott cikkely értelmében felkérjék az alelnököt, hogy mozdítsa az elnököt, amiért az az képtelen a hivatali teendőinek ellátására. Trump elmozdítását a Capitoliumot ért ostrom miatt kezdeményezték, miután a napokon belül távozó elnök hívei betörtek a törvényhozás épületébe, amikor ott a leendő elnök, Joe Biden megválasztását véglegesítésének formális procedúrája zajlott.

A demokrata párti Nancy Pelosi házelnöknek címzett válaszában Pence ugyanakkor jelezte: „Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal.”

Pelosi még korábban közölte, ha a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. A sajtóbeszámolók szerint az alsóház szerdán szavaz majd az impeachmentről. A CNN információi szerint az alsóházi republikánusok harmadik számú embere, George W. Bush elnök egykori nagy hatalmú alelnöke, Dick Cheney lánya, Liz Cheney egy párttársaknak tartott megbeszélésen közölte, a republikánus képviselők lelkiismeretére bízzák, hogyan szavaznak majd.

Ahogy korábban írtunk róla, a tisztségéből egy egy hét múlva távozó Trump amerikai-mexikói határon tartott beszédében leszögezte, visszajön kísérteni Joe Bident. Szerinte az „impeachment hoax” egy folytatása az ország legnagyobb boszorkányüldözésének, amely rendkívüli haragot, megosztottságot és fájdalmat okoz.