Trump: Visszajövünk kísérteni Bident

Trump: Visszajövünk kísérteni Bident

Fotó: budapesti amerikai nagykövetség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszajövünk kísérteni Joe Bident – jelentette ki Donald Trump kedden Texasban. Az amerikai-mexikói határon elmondott beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság támadás alatt áll, de tisztelni kell a jogállamiságot és a szabályokat. A távozó elnök kedden mondott először nyilvános beszédet az amerikai törvényhozás épületének halálos szerdai ostroma után. A nyilatkozata közben a képviselőházban már zajlott a vita arról, hogyan távolítsák el Trumpot a hatalomból.

„A szólásszabadság támadás alá került, úgy ahogy még soha korábban. A 25. alkotmánykiegészítés zéró kockázatot jelent számomra. De visszajövünk kísérteni Joe Bident és a Biden adminisztrációt. Ahogy a szólás tartja: vigyázz, mit kívánsz” – mondta felsorolásszerűen beszéde elején Donald Trump.

Az „impeachment hoax” egy folytatása az ország legnagyobb boszorkányüldözésének, amely rendkívüli haragot, megosztottságot és fájdalmat okoz. Ez pedig nagyon veszélyes az Egyesült Államok számára, főként ebben az érzékeny időszakban – hangsúlyozta.

Ahogy a kormányzásom alatt mindig is mondtam: a jogkövetésben hiszünk, nem pedig az erőszakban és a lázadásban – tette hozzá a törvényhozás épülete elleni támadásról beszélve, majd megköszönte a rendfenntartó szervek munkáját.

„A rendvédelem iránti tisztelet és a rendvédelemben dolgozó nagyszerű emberek – akik közül most sokan itt vannak – a MAGA-mozgalom alapkövei” – mondta Donald Trump, annak tudatában, hogy az elmúlt napokban egyre több rendfenntartóról derült ki, hogy segédkezett a törvényhozás ostromában, amelyben öt ember meghalt, sokan pedig megsérültek.

Texasi útja előtt kedden délelőtt Trump arról beszélt az újságíróknak, hogy „hatalmas a harag” a támogatói körében az ellene indított impeachment eljárás miatt, de nem akar erőszakot látni.

„Teljesen rendben volt” – mondta Donald Trump amikor az újságírók arról kérdezték, hogy a múlt héten szerdán elmondott beszéde hozzájárult-e a törvényhozás épülete elleni halálos ostromhoz.

Trump nyilatkozata közben a képviselőház már arról vitázott, hogyan távolítsák el a bukott elnököt a hatalomból.

Több lehetséges verzió is felmerült: miközben egyes republikánus képviselők csak megrovásban akarják részesíteni Trumpot, addig a demokrata többség a leváltásán dolgozik. Kedden először újra szavaznak majd arról, hogy kötelezzék-e Mike Pence alelnököt a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazására. Ez a cikkely ad lehetőséget a kormány tagjainak arra, hogy elmozdítsák az elnököt, ha az képtelen a hivatali teendőinek ellátására. Ezt követően térhetnek rá az impeachment folyamatra, amelyről a mostani tervek szerint szerdán szavaznak.


Építettek falat, de nem Mexikó fizette

Kedden Trump azért repült a texasi Alamo városába, hogy az amerikai-mexikói határon felavasson egy több mint 650 kilométeres falszakaszt.

A távozó elnök egészen közelről szemügyre vette az építményt, sőt meg is tapogatta, majd ellátta kézjegyével azt. Ezt követően pedig az Egyesült Államok egyik legnagyszerűbb teljesítményeként beszélt a falról.

A határzár építése az egyik ikonikus ígérete volt Donald Trumpnak, aki azt tervezte, hogy több mint 1600 kilométernyi „nagy, csodás falat” fognak felhúzni a határon. Azt is mondta, hogy Mexikó fogja fizetni a költségeket, de az eddig megépült szakaszokat az amerikai költségvetés finanszírozta.

Az amerikai adófizetőknek így 15 milliárd dollárjába került Trump víziója a Reuters összesítése szerint. A történet másik szépséghibája, hogy leginkább felújítási munkákról volt szó, hiszen a most felavatandó szakasz nagy részén már korábban is állt valamilyen határzár.