Szijjártó Péter: „Botrányosan” lassú az Európai Bizottság vakcinabeszerzése

Szijjártó Péter: „Botrányosan” lassú az Európai Bizottság vakcinabeszerzése

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság (EB) „botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Szijjártó Péter azt mondta, a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején – a várakozásokkal ellentétben – elmaradt az „eufória”.

„Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani” – hangsúlyozta.

Hozzátette, mindez azonban elmaradt az EB miatt, míg az EU határain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. „Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is –, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni” – emelte ki.

Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal „valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

A 24.hu csütörtöki cikkében írt arról, hogy az Európai Bizottság szerint nem is az a baj, hogy nem vettek elég vakcinát, sőt, még azoktól a gyártóktól is eleget vettek, amelyeknek már jóváhagyták a vakcinájukat. Szerintük a probléma az, hogy a gyártók nem tudnak eleget gyártani a vakcinákból, a tagországok pedig nem tudják elég gyorsan megoldani az oltásokat, leginkább a miatt, hogy a Pfizer nehezen kezelhető, szuperhidegben tartandó vakcinájából van egyelőre a legtöbb. Németország azt szerette volna, ha szeptemberben az EU közösen vásárol még száz millió adagot a Pfizertől, de a többi tagország nagyon drágának találta az üzletet, ezért nem mentek bele.