Müller Cecília: Helyzet van

Müller Cecília: Helyzet van

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 4-e van, éppen 1 éve annak, hogy bejelentették, hogy két iráni diáknak pozitív lett a tesztje, és ezzel elkezdődött a járvány Magyarországon – erre emlékeztetett Müller Cecília országos tiszti főorvos csütörtökön az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Szerinte láthatjuk, ezt a pandémiát nagyon nehéz legyőzni, kezelni, megszabadulni tőle, és úgy véli, a mai napon bejelentett intézkedések sajnos szükségszerűek, mert a járványügyi adatok napról napra rosszabbak lettek. Hangsúlyozta: minden eszközzel le kell törni a harmadik járványhullámot, de a védőoltás beadását követően csak 2-3 héttel várhatunk valamiféle védettsége, ezért addig is csökkenteni kell a kontaktusok számát. – Most pedig sajnos helyzet van, rendkívül magasak a járványügyi adatok – mondta.

Kifejtett, a vírus reprodukciós rátája napról napra emelkedik, vagyis az, hogy egy megbetegedett személy hány másiknak tudja átadni a betegséget. A mai reprodukciós ráta magasabb, mint 1,3, ez a szám az elmúlt héten folyamatosan növekedett. Ha ennek 1 az értéke, az azt jelenti, ugyanannyi beteggel számolunk minden nap, ha ez egynél magasabb, akkor már terjed a vírus, ezt látjuk most is, hogy exponenciálsan nő a fertőzöttek száma. Például az aktív fertőzöttek száma 100 ezer fölé emelkedett néhány nap alatt 80 ezerről. Hangsúlyozta: rendkívül leterheltté vált az egészségügyi ellátórendszer is, „a brit mutáns nemcsak gyorsabban terjed, de fiatalabbaknál is súlyos, szövődményes megbetegedéseket okoz”.

Müller Cecília arra is kitért, jövő héttől 60 év felettieket is oltanak AstraZenecával, míg a Szputnyik V vizsgálatát megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség. Szerinte az idősek oltása fel fog gyorsulni. Ha figyelembe vesszük valamennyi oltópont kapacitását a háziorvosokéval együtt, akkor a következő héten 395 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani szerdáig terjedően. Arról is beszélt, hétvégén nagy előrelépés lesz a 18-59 éves krónikus betegek oltásában, több mint 70 ezer ember megjelenésére számítanak, de közülük is az idősebbeket próbálják előre venni. Az oltópontok reggel 8-tól este 7-ig lesznek nyitva. Az érintetteket sms-ben fogja értesíteni a vakcinainfó, kérik, ne válaszoljanak az üzenetre, és azt is, hogy mindenképpen jelenjenek meg az adott időpontban, méghozzá pontosan, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, „se előbb, se később ne érkezzenek”. Az oltóhelyeket katonák is fogják segíteni.

Müller Cecília arra is kérte a lakosságot, legyenek türelemmel az intézkedések iránt, hogy mielőbb szabaduljunk a járványtól.