Ellenzék az oltási káoszról: Mi lesz a következő? SMS-t kapunk, hogy üljünk át másik autóba?

Ellenzék az oltási káoszról: Mi lesz a következő? SMS-t kapunk, hogy üljünk át másik autóba?

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Legyen úrrá a kormány az oltáskáoszon – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. –A kormány használja végre a budapesti oltási tervünkben felajánlott segítségünket. Legyenek oltópontok a stadionok! A város működőképességének fenntartása érdekében el kell kezdeni a kulcsfontosságú infrastruktúrát működtető szakemberek oltását – sorolta javaslatait Karácsony.

– Hatalmas baj lehet az oltási terv végrehajtásával, ha már a miniszterelnök is hibákról beszél - nem szokása neki a beismerés. Most újabb 70 ezer embert sikerült a totális bizonytalanságba taszítani. Lesz akkor tömeges oltás a hétvégén, vagy nem? Mi folyik itt?! Érthetetlen, hogy miközben egy éve velünk van ez az átkozott vírus, miközben hetek óta pontosan előre jelezték a szakemberek a harmadik hullám veszélyeit, miért nem lehetett erre időben felkészülni?! – írta a főpolgármester. – Most ki kell tartanunk, hogy mihamarabb vége legyen. Kapja össze magát a kormány, vessen véget az oltáskáosznak, ez most a legfontosabb! – tette hozzá.

Mint ismert, Orbán Viktor pénteki rádiós interjújában bejelentette, hogy a legnehezebb időszakra kell felkészülni, majd hangsúlyozta, azért kell most zárni, hogy később nyithassunk. A miniszterelnök kitért arra is, hogy technikai problémák merültek fel az oltási programban, amivel finoman utalt rá, hogy a rendszer péntekre összeomlott. És szintén komoly gondok merültek fel a szigorításokkal kapcsolatos tájékoztatásban is, hiszen a csütörtök óta ígért részletszabályok sokáig elérhetetlenek voltak. Az ellentmondásos helyzetre reagálva az ellenzéki pártok pénteken keményen bírálták a kormány járványkezelését.

Nyissák meg a stadionokat

Fekete-Győr András a Momentum elnöke a Facebook-oldalán azt írta: technikai problémák miatt ideiglenesen leállították a tömeges oltásokat – ismerte be a ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. Emlékszünk, decemberben még az volt a mondás, hogy „két nap alatt mindenkit beoltanak”, ha kell.

– Hát, itt a harmadik hullám, úgyhogy kellene, de úgy tűnik, nem igazán megy: a hibás rendszer miatt több olyan embert hívtak be, akiket már beoltottak, vagy olyan helyre hívták be őket, ami nagyon távol van a lakóhelyüktől – írta a politikus.

Fekete-Győr András szerint, itt az ideje, hogy a kormány „a bénázás helyett felpörgesse az oltási programot: alakítsák oltópontokká az üresen álló, közpénzmilliárdokból épült futballstadionokat!” Hozzátette, ez már egy bevált módszer: Spanyolországban a Barcelona ajánlotta fel a sajátját, míg az Egyesült Államokban az amerikaifutball-szövetség nyit meg 30 stadiont azért, hogy minél hamarabb olthassák be a lakosságot.

– Nonszensz az is, hogy jelenleg is több mint 150 ezer adag oltás áll valahol anélkül, hogy beadnák, csak mert második vakcinaként vannak elkönyvelve. Pedig folyamatosan érkeznek az oltások, ezért egyáltalán nincs olyan veszély, hogy valaki későn kapná meg a második adagot – fogalmazott. Hozzátéve, hogy most üt vissza, hogy „békeidőben” nem az emberek egészségére, hanem a fideszes futballklubok stadionjaira költött a kormány. Ideje, hogy javítsák a mulasztást, és legalább oltósátrakkal feltöltsék a stadionokat – ha már nézőkkel sosem sikerült.

„A Himnuszt éhes hassal csak egy bizonyos ideig lehet énekelni”

– Ma Orbán ismét ráérzett a lényegre – írta Jakab Péter, a Jobbik elnöke a miniszterelnöki bejelentésre reagálva. – Arra intette a magyarokat, hogy kivételesen halasszák el a luxusnyaralásokat, ne utazzanak a Maldív-szigetekre meg Dubajba se, mert onnan jönnek a legveszélyesebb mutánsok. Mondja ezt úgy, hogy az általa is használt luxusrepülő szinte naponta teszi meg a Budapest-Maldív-szigetek utat, Orbán fővirológusának, Szlávik doktornak a gyermekei meg Dubajból posztolnak képeket.

– Az a helyzet, drága luxus-miniszterelnök úr, hogy az átlag magyar idén sem tervezett nyaralást Dubajba meg a Maldív-szigetekre, így vírustól függetlenül idén sem fog elmenni – fogalmazott Jakab Péter. – Helyette lassan egy éve fegyelmezetten betartja a járványügyi szabályokat, és közben szép lassan tönkremegy. Merthogy miközben az Ön kedvenc luxusgépe a korlátozások ellenére is megy, a segítség a korlátozások ellenére sem jön. Bezár az ország, és lassan nem lesz miből kinyitni. Marad a szabadságharc Brüsszel ellen, meg a konzultáció nemzeti színbe csomagolva. Csak tudja, „a Himnuszt éhes hassal csak egy bizonyos ideig lehet énekelni.” 80 százalékos bértámogatást a dolgozóknak, fizetett pótszabadságot az otthon maradó szülőknek, magasabb álláskeresésit a munkanélkülieknek, megbecsülést az egészségügyi dolgozóknak, jólétet minden magyarnak! Ezt követeljük a kormánytól!

Magyarázatot várnak a fejetlenségre

A Demokratikus Koalíció szerint összeomlott a koronavírus elleni védőoltási rendszer, ezért a párt arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy nevezze meg és mondassa le az ügy személyi felelősét.

A DK szóvivőjen Barkóczi Balázs pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: folyamatosan arról érkeznek a hírek, hogy "az elmúlt egy évben megismert kormányzati fejetlenség maga alá gyűrte" a hétvégére tervezett tömeges oltást. Kiemelte, voltak, akik annak ellenére kaptak sms-t az oltásról, hogy azt korábban már beadták nekik, és voltak, akiknek a lakóhelyüktől akár több mint száz kilométerre jelöltek ki oltópontot.

– Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában „el is ismerte az összeomlást”, a kormányfő azt mondta, hogy egy rövid időre leállították az oltás megszervezését – jelezte az ellenzéki politikus. Hozzátette, később az operatív törzs arról tájékoztatott, hogy lefújják a hétvégi tömeges oltást, de ezt az üzenetet aztán „nyomtalanul eltörölték”.

Barkóczi Balázs azt mondta, a DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól, mi ez a fejetlenség és ki ennek a személyi felelőse. Hogyan lehetséges, hogy a kormány már egy ennyire alapvető és egyszerű feladatot is képtelen megoldani? Mikor lesz végre rend, meddig fogja még akadályozni a védekezést a „kormányzati teszetoszaság és a kormányzásképtelenség”? – sorolta kérdéseiket a DK szóvivője.

Orbán alkalmatlan

– Az LMP kellő tisztelettel kérdezi: mégis mi ez a káosz, amit a kormány művel az oltások körül? – tette fel a kérdést a párt. Mint írták, emlékezhetünk Orbán Viktor korábbi szavaira, miszerint „egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve”. – Hogyan készültek fel, ha egy hétvégén 74 ezer, vagy naponta 37 ezer embert sem képesek beoltani? Bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor alkalmatlan, ha valódi és éles helyzetben kell helytállni és nem csak egy önmaga által gerjesztett hamis ellenségképpel vív képzeletbeli csatát. Mi lesz a következő? SMS-t kapunk, hogy üljünk át másik autóba? – élcelődött az LMP a kormányon.

Mi a fenét csinálnak?

– Miniszterelnök Úr! Hát mi a fenét csinálnak? Nemzeti konzultálnak a nyitásról, miközben hetek óta látszott, hogy jön a harmadik hullám, és megint nem készültek fel! Vagy az lenne a kormányzati stratégia, hogy – a fair play szellemében – adunk némi előnyt a vírusnak? Elárulom: a gyilkos vírus nem a fair play szabályait követi! – írta közösségi oldalán Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Hozzátette: emberek segítséget várnak, ehhez viszont érdemi lépéseket kellene tenni. – És ebben a helyzetben sokszor az önkormányzatok, az Ön által ellenségként kezelt baloldali vezetésű önkormányzatok többet tettek az emberek védelme érdekében, mint a kormány! – szúrt oda Tóth.