A gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt a gyermekorvos szerint

A gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt a gyermekorvos szerint

Lenner Pálma ápoló beolt egy pedagógust a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkorábban az év végére alakulhat ki nyájimmunitás Magyarországon – mondta Falus András immunológus az ATV Híradójának. Ehhez szerinte nem elég a 60 százalékos átoltottság, minimum 70-80 százalékosnak kell lennie. „Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80 százalékos átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak” – jelentette ki a szakember.

Mint hangsúlyozta, csak a második oltást követően lehet beszélni nyájimmunitásról.

Falus úgy látja, a teljes átoltottság – az emberek oltási hajlandósága mellett – az oltóanyagok beérkezésétől és az elosztás gyorsaságától függ. A szakember szerint az adatbázisok rendbehozatalától számított 2 hónap múlva kialakulhat a 80-90 százalékos átoltottság. „Az, hogy ez mikor lesz, nem hiszem, hogy én ezt meg tudom mondani, nagyon szeretném, ha ebben az évben ez létrejönne” – mondta.

Póta György házi gyermekorvos arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek nyájimmunitása nélkül nem lehet leküzdeni a járványt. Mint hozzátette, a harmadik hullámban gyermekeknél is előfordultak súlyosabb lefolyású esetek. Szerinte a gyermekek beoltása nem csak az ő védelmüket szolgálja, hanem a lakosság védettsége szempontjából is fontos lenne. – Ha minden 18 év feletti állampolgár megkapja az oltást, azonban a gyerekek nem, akik a lakosság a lakosság 20 százalékát adják ki, akkor még mindig csak 80 százalékot beoltottságról lehet beszélni – magyarázta a gyermekorvos.

A szakember hozzátette, a Pfizer vakcináját jelenleg 16 éves kortól lehet beadni, ám Izraelben kísérleti jelleggel 12 éves kortól elkezdték beoltani a gyerekeket az oltóanyaggal, az eredmények pedig biztatóak.

Balkányi László is a gyermekek oltását tarja fontosnak. Az ECDC orvosi tudásmérnöke kiemelte, egyelőre azért nem oltják a gyerekeket, mert az eddigi vizsgálatok nem terjedtek ki a fiatalokra és a gyerekekre, és nem azért, mert veszélyes lenne rájuk az oltás.

A szakemberek valamennyien hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és maszk viselése elengedhetetlen szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben.

Korábban Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus arról beszélt, hogy az fertőzőbb új mutánsok miatt 85-90 százalékos átoltottság kell a nyájimmunitáshoz.