Lehallgatási botrány: az izraeli nagykövettől kért vizsgálatot Dobrev Klára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael magyarországi nagykövetétől kérte Dobrev Klára a Pegasus-botrány kivizsgálását. A Facebookon egy fotót is megosztott arról, amikor a diplomatával találkozott.

– Azt kértem a mai találkozónkon Hadas-Handelsman nagykövet úrtól, hogy Izrael állam vizsgálja ki a Pegasus-botrányt, és tekintsék át az engedélyezési gyakorlatot úgy, hogy a kémprogram ne kerülhessen diktátorok és más autokrata vezetők kezébe – ezt Facebook oldalán osztotta Dobrev Klára egy fotó kíséretében.

A hírek szerint az izraeli NSO cég az izraeli kormány engedélyével csak államoknak adhatta el a kémprogramot, amelyből – a sajtóinformációk szerint – a magyar kormány is vásárolt. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje így azt kérte a diplomatától, hogy amennyiben Izrael kiadott ilyen engedélyt, azt azonnal vonja vissza, még a magyar kormány esetében is.

A lehallgatási botrány kapcsán az ellenzék a hétfői nemzetbiztonsági bizottsági ülésen várt volna válaszokat a kormány és a titkosszolgálatok vezetőitől, a Fidesz azonban nem tette lehetővé, hogy a testület megkezdje a munkát. A kormánypárti képviselők ugyanis nem voltak ott, így a bizottság határozatképtelen volt, vagyis ülésezni sem tudott. Néhány órával később, az esti órákban Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt demonstráltak a megfigyelési ügy miatt, a felszólalók szerint lesznek következménye a botránynak, ha 2022-ben kormányváltás lesz.