A 14,5 milliárdért felhúzott klinikán is ápolják a „balkáni hagyományokat”

A 14,5 milliárdért felhúzott klinikán is ápolják a „balkáni hagyományokat”

(Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a tízmilliárdos egészségügyi fejlesztés, mégsem sikerül elszakadni a balkáni viszonyoktól Szegeden: a 2015-ben átadott Petri Gábor klinikai tömb főbejárata hónapok óta lezárva, a kezelésre érkező járóbetegek százai egy oldalsó kis ajtó kilincsét lenyomva, kacifántos úton juthatnak be az épületbe. Az ok: hideg van.

Néhány évvel ezelőtt új, a XXI. századi igényeknek megfelelő klinikával gazdagodott Szeged: a 2015 decemberében átadott épület 14,5 milliárd forintból valósult meg. Az MTI akkori beszámolója szerint az új intézmény Szegeden és vonzáskörzetében élő 1,2-1,3 millió ember egészségügyi ellátásának fontos helyszíne. Az ötszintes, 265 ágyas, 21,5 ezer négyzetméteres alapterületű klinikai tömbben kaptak helyet a keringési betegségek diagnosztikáját és gyógyítását végző osztályok, ott működik a központi műtőblokk, a stroke-ellátás és hamarosan az új műveseállomás, valamint a komplex sebészeti központ is.

Az 1,3 millió ember ellátásáért felelős klinika ajtaja belülről. Gondoltak a csúszásmentesítésre is.

A sokmilliárdos épületnek van bejárata is. Csakhogy az le van zárva. Mint megtudtuk a portástól, már hónapok óta. Az érkezőket fehér A4-es papírra nyomtatott piros nyilakkal terelik egy 10 méternyire lévő, minden bizonnyal más célra szánt ajtóhoz. Ezen belépve egy lépcsőházba jutunk, ahol a csúszásmentesítést roppant igényes módon a padlóra helyezett kartondobozzal sikerült megoldani. Lépcsőzni szerencsére nem kell, ehelyett még két további ajtó vár ránk és máris az aulába vezető széles lépcsőnél, illetve a lifteknél találjuk magunkat.

Az ideiglenes főbejáratot használják a betegszállítók és segítségre szorulók is (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Aki tolószékben, vagy mankóval, de önállóan érkezik, segítség nélkül nem jut be a klinika épületébe. Ráadásul – ahogyan azt ottjártunkkor tapasztaltuk – szükség esetén a betegszállítók is ezen az úton kénytelenek hozni-vinni az önállóan közlekedni nem képes betegeket. Hogy miért, az nem világos, mivel a kórház alatt a betegszállító mikrobuszok számára kialakított parkolók vannak.

Kérdéseinkkel a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központját kerestük meg. Azt feltételeztük, műszaki hiba áll a főbejárat lezárásának hátterében, ezért afelől érdeklődtünk, mióta nem sikerült elhárítani a problémát, illetve várhatóan meddig kényszerülnek a betegek és látogatók a kacifántos és nehézkes utat használni. A válasz rövidesen megérkezett, mégpedig egyenesen a klinikai központ elnöki hivatalától. Mint megtudtuk, a bejárat lezárásának igen prózai oka van. Mégpedig:

A hideg.

Az intézmény egyébként minden kérdésünkre körültekintő választ adott, amit ezúton is köszönünk. Levelüket, benne kérdéseinkkel változtatás nélkül közöljük. Íme:

„Köszönjük a megkeresést! Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki hivatala a kérdésekre az alábbi választ adja:


Mi az oka annak, hogy használhatatlan az épület bejárata?
A bejárat hibamentesen üzemel. Szándékosan van lezárva, tekintettel a hideg időre. Az oldalbejáró szélfogóként működik, így az aulatér nem hűl ki, és a bent tartózkodók komfortérzete nem romlik.

Mikor zárták azt le?
A fagyok beköszöntével.

Miért nem hárították el a hibát azóta?
Nincs hiba.


Várhatóan meddig áll fenn ez a helyzet?
Amíg a hideg tart.

Tény: a 14,5 milliárd forintos költségen épült klinikai tömb főbejárata valóban nem rendelkezik szélfogóval. Hogy ez miért nem tűnt fel sem a tervezéskor, sem pedig az épület átvételekor, nem tudtuk meg. Igaz, nem is kérdeztük. Télvíz és influenzajárvány idején tehát ugyanazokat a kilincseket fogdoshatják a klinikára látogató – javarészt nem makkegészséges – emberek. Jó hír ugyanakkor, hogy az intézmény várótermei el vannak látva kézfertőtlenítővel.