A Fidesz-szavazók 36 százaléka is ellenzi a katatörvényt

A Fidesz-szavazók 36 százaléka is ellenzi a katatörvényt

Tüntetnek a katatörvény ellen (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a fideszesek több mint harmadának sem tetszik a katatörvény ügye, és 20 százalékuknak negatívan változott a véleménye a kormányról emiatt – derült ki a 21 Kutatóközpont a Momentum megbízásából készített közvélemény-kutatásából, amelyet a Telex közölt.

A július 14-15 között végzett, telefonos felmérés szerint az ellenzéki szavazók 86, illetve 85 százalékban ellenzik az intézkedést. A kormánypárti szavazók szinte teljesen egyenlő arányban oszlottak meg a kérdésben, 38 százalékuk helyeselte, 36 százalék ellenezte, 26 százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart állást foglalni a kérdésben.

Akiknek nincs katás adózó a háztartásában, azok is döntő többségükben (57 százalék) helytelenítik azt intézkedést, mindössze 23 százalékuk ért vele egyet.

A megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő maga vagy a háztartásában élők közül valaki kisadózott az elmúlt egy évben: ez a 7,8 milliós választókorú népességből nagyjából 1 millió 300 ezer embert jelent.

A kisadózók (vagy a velük egy háztartásban élők) 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevételeinek több, mint a fele került ki a katás adózási körből, további 34 százaléknak pedig ugyan kevesebb, mint a fele, de több mint 10 százaléka. A változattás 8 százalékuknak elviselhetetlenül nagy nehézséget okoz, további 37 százalékuknak jelentőset, és csak 22 százalékuk állította, hogy egyáltalán nem okoz nehézséget.

Bár a teljes minta 55 százaléknak nem változtatta meg az intézkedés a kormányról alkotott véleményét, 36 százalék viszont úgy válaszolt, hogy ez kedvezőtlen irányba befolyásolta. Nemcsak ellenzéki szavazókról és katásokról van szó: a bizonytalanok 35, a nem katázó családok 33 százaléka is csalódott a kormányban, de még a fideszesek egyötöde is, miközben pozitív irányba szinte senkinek se változott a véleménye – állapították meg.