A szombat esti tüntetők is elfoglalták a Margit hidat, a tiltakozás a Kossuth téren ért véget

A szombat esti tüntetők is elfoglalták a Margit hidat, a tiltakozás a Kossuth téren ért véget

Tüntetők a rendőrökkel szemben július 16-án, a Kossuth téren (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

00:20 Éjfél után húsz perccel már csak néhány százan maradtak a Parlament előtt, többen azt kiáltják, hogy holnap is jönnek. A szombat esti tüntetés a jelek szerint véget ért, köszönjük a figyelmet!

00:15 Vasárnapra is hirdettek egyébként tüntetést, délután ötre a Hősök terére hívtak egészségügyiseket, rendvédelmiseket, katásokat. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, ezen hányan lesznek. Hétfő reggel hétre pedig a Futárok a KATA-ért csoport a Margit hídra szervez lezárást, szerintük ami eddig történt, az csak a bemelegítés volt.

00:10 Bár akadtak a rendőröknek szóló bekiabálások is, azért a széleken már kedélyesen beszélgetnek tiltakozók és hatóságiak. A hangszóróból már Hofi szól, közben egyre többen szivárognak el, mások továbbra is a téren ülnek, esetleg azt üvöltik, hogy élni akarnak. 

00:07

00:05 Közben gyorsan fogy a tömeg, de helyszíni tudósítóink szerint pár százan még vannak a Parlament előtt, közülük is többen azt skandálják ismét, hogy „nincs hatalmad fölöttem”, mások tisztességes béreket, demokráciát követelnek. Ők is szétszóródva, kisebb csoportokban. 

00:03

00:02 

23:59 

23:55 A Republic száma után a Honeybeasté szól, a Maradok: „Ki keres zsályát a mátrai réteken / Kinek az álma múlik a közérdeken / Sáros a kéz, ami a sorsot húzza / Aki nem látja, legalább haluzza”

23:53 A Tizenhat tonna című Republic-dal szól épp a Kossuth téren, a helyszínen még mindig sokan vannak. Elhangzik egy-egy bekiabálás, van, aki a Margit hídra menne még, de feltehetően a többség már nem fog tovább haladni. 

23:49 A Himnusz éneklése után tapsoltak többen, közben mások azt skandálják, hogy „nincs hatalmad fölöttem”. 

23:46 

23:45 Ez lesz minden nap, skandálták többen, majd azt, hogy elegük van. Ezt követően a tüntetők elkezdték énekelni a Himnuszt. 

23:43 

23:37 A menetet terelő futároktól azt lehet hallani, a Kossuth tér volt a végcél, egyelőre nem terveznek tovább menni. Többen még most érkeznek az Alkotmány utcából, a tüntetők üzennek Orbánnak és a rendőröknek is, egyesek a miniszterelnököt szólítják fel, hogy takarodjon, mások rendőrállamot emlegetnek. 

23:32 A Parlament lépcsői előtt felsorakoztak a készenlétisek, a tüntetők megérkeztek a Kossuth térre. Szerbusztok, skandálták többen, mások már le is telepedtek.

23:27 Valóban a Parlament felé haladnak, a tüntetők közben többen vannak, főleg fiatalokat látni köztük. A korábbi öt-hatszáz után pár ezren vonulhatnak, sokan csatlakoztak a Nagykörúton. 

23:22 A Podmaniczky utcáról mégis visszafordult a Nyugati irányába a tömeg. Felmerült úti célként a Parlament is. Az autósok ritmusra dudálnak, többen ki is nyúlnak az ablakokon, és a vonulók kezébe csapnak. 

23:18 A vonulók lefordultak a Podmaniczky utcára, a lelkesedés a jelek szerint kitart, ismét zúg az „Orbán, takarodj”. Közben egy 72M jelzésű troli kényszerült várakozásra. 

23:14 „Gyertek velünk”-ritmusra szólnak a kereplők, az egyik sávban, ha lassan is, de tudnak haladni autók, időnként visszadudálnak. A tüntetők szóltak is egymásnak, hogy engedjenek el egy a másik irányba haladó mentőautót. A Nyugatinál ma egyébként már jártak egyszer, a tüntetés kezdetekor. 

23:08 Az Oktogonnál a Desperado Rajtad múlik című dalát hallgatják épp, igazi retrobuli hangulata van a tiltakozásnak. A nyughatatlan tömeg pedig már el is indult a Nyugati felé.

23:05 Most már Az éjjel soha nem érhet véget a sláger, és meg is érkeztek az Oktogonra. A Telex számításai szerint a mai nap túl vannak már a tíz kilométeren, ahogy a hét korábbi tüntetésein is nagy utat tettek meg a demonstrálók. Szerdán tudósító kollégánk szerint például aznap nagyjából tizennyolc kilométert. 

23:03 A Mi vagyunk a Grund című dal szól a tömegben, a vonulók épp a Király utcánál járnak, hamarosan megérkeznek az Oktogonra, sokadjára. 

23:00 A tüntetők a síneken vonulnak a Nyugati irányába, többen kereplőkkel adják meg a hangot, uniós zászlók is feltűnnek a tömegben, miközben továbbra is a „mocskos Fidesz” a népszerű rigmus. Elhangzanak azért ennél trágárabb mondatok is, most épp Orbán Viktor édesanyját emlegetik például.

22:55 Nem maradtak sokáig a Blaha Lujza téren sem, a tömeg elindult az Oktogonra, ahol az elmúlt napokban már többször tiltakoztak, illetve blokkolták a forgalmat. Gyertek velünk – skandálják a tüntetők, míg mások azt kiabálják, „mocskos Fidesz”. 

22:50 Morzsolódnak le közben az emberek, de több százan elérték a Rákóczi teret is, a Telex szerint a tömeg mögött négy-öt rendőrautó és nagyjából tíz sétáló rendőr halad. Így négyes-hatos közlekedése is megbénult persze, a Blahára érkezők pedig rögtön le is ültek a kereszteződésnél. 

22:39 A Corvin-negyedtől a Blaha Lujza tér felé indultak – megint. Néhol egy-egy busz megpróbál áthajtani a tüntetők között, de általában ezt nem engedik. 

22:20 A tömeg a Kálvin téren keresztül a Corvin-negyedbe ért. A forgalom nem állt le, bár vannak, akik leültek az úttestre.

21:59 A tüntetők továbbindulnak a Szabadság híd irányába. 

21:49 A tömeg újra az Astoria felé halad, rendőrt szinte sehol nem látni, legfeljebb egy-kettőt, a tüntetők az úton az autók között vonulnak. Hangosak, folyamatos a "mocskos Fidesz" skandálása.

21:34: A tömeg visszafordul a Bajcsy-Zsilinszky út felé, majd többen letelepedtek a földre, és azt skandálják, hogy „Ez lesz mindennap”.

21:25: Magyar taxis velünk tart! – kiabálják, egy taxis pacsizik minden mellette elhaladóval.

21:22: A tömeg az Oktogonon megint az Andrássy útra fordult.

21:03 A tömeg megérkezett a Blaha Lujza térre, de itt mintha megakadt volna a vonulás a tudósítóink szerint. Egyes csoportok a visszaindulnak a Nyugati felé a körúton.

20:49 Mégse az Erzsébet híd felé indultak az Astoriánál, hanem pont a másik irányba, a Blaha felé.

20:39 A Kiskörúton haladnak, nem kizárt, hogy az Erzsébet híd felé tartanak.

20:33 Az Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út sarkán zúg az „Elk*rtad” rigmus. A tömeg a Kiskörútra fordul.

20:29 A tüntetők egy csoportja jelenleg az Opera előtt jár, haladnak a Deák tér felé.

20:19 A tömeg egy része lezárta az Oktogont, majd a Deák tér felé indult.

20:11  A tömeg egy része már az Oktogon felé tart. A rendőrök nem állították le a forgalmat, így van némi feszültség a körúton gyalogosan sétáló tüntetők, illetve a haladni vágyó autósok között. A tömeg egy része a Podmaniczky utcán halad tovább. Nem egyértelmű, hogy mi a haladás célja, de talán ezt még a tüntetők sem tudják.

20:07  Egy szerelmi vallomás

20:02 Továbbra is keresni kell a rendőröket, alig érzékelhető a jelenlétük.

19:55 A tömeg megindult a Nyugati pályaudvar felé.

19:49 A Nyugati pályaudvarnál lezárták a Szent István körút felé a forgalmat. A villamos most indult vissza a Jászai Mari térről a Nyugati felé üresen. A Margit hídon sokféle kiabálás hallatszik: Demokráciát! Szolidaritást! Diktátor!

19:43 Tudósítóink jelentik, hogy megjöttek a rendőrök, de egyelőre nem történik semmi.

19:42 Élő közvetítésünk a hídfoglalásról:

19:37 Képeink a hídfoglalásról:

19:33 A tüntetők, miután elégedetlenek voltak a tüntetés eseményeivel, tudósítóink szerint elfoglalták a Margit hidat.

Felvonult a tömeg a hídra, lezárták, aki dudál, velünk van, skandálja a tömeg. Az autósok dudálnak, de nem szimpátiából. Mind a két irányba áll a forgalom. Rendőröket nem látni. A rakparti tüntetésről sokan feljöttek a hídra. Az egyikük szerint elég lett volna nyolc órára a Margit hídra menni.

19:23  Márki-Zay Péter beszéde következik. Azzal kezdi, hogy a kormány a nyári uborkaszezonra időzítette a népszerűtlen intézkedéseket, mert ilyenkor az emberek nem annyira aktívak politikailag. A héten Orbán Viktor a maga őszödi beszédét tartotta meg Márki-Zay szerint, mert minden kampányígéretről kiderült, hogy hazugság, és most itt vannak a megszorítások.

A rezsicsökkentésről már a fideszes politikusok is kimondják, hogy fenntarthatatlan. Szerinte aki még mindig hisz a fideszes hazugságoknak, az menthetetlen. Most már azzal sem lehet ezt magyarázni, hogy bár a hatalom lop, de legalább a kisemberek is jól járnak. Márki-Zay Péter szerint nem kerültünk volna ebbe a válságba, ha a Fidesz számára nem az lenne az elsődleges szempont, hogy tovább lophassanak.

Pedig szerinte lenne kiút: csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez, tenni kéne a korrupció ellen, és be kéne vezetni az eurót. Ha lennének tényleges intézkedések, akkor jönne uniós pénz. Most viszont minden megszorítást a kisemberekkel fizettetnek meg Márki-Zay szerint.

19:10 A beszédet mondó Vajda Zoltán országgyűlési képviselő arról beszél, hogy miközben a jövő évi költségvetésben 5,2 százalékosra várják az inflációt, az most 12 százalék. Felteszi a kérdést, hogy ki hiszi el, hogy a felére fog csökkenni. Elmondja, hogy hatalmas megszorításra készül a kormány, de a várható adóemelések, illetve az emberekre hárított extraprofitadó a „százmilliárdos haveri kört” nem fogja érinteni. Navracsics Tibor szerinte „pitizésügyi miniszter”. Elmondta, hogy ha a kormány nem lopna, akkor az EU küldene pénzt. A „háborús infláció” csak blöff, ez valójában fideszes választási infláció.

18:59 Tudósítónk szerint a futárok közben már szervezik a Margit híd elfoglalását, körbejárnak a tömegben és toborozzák az embereket. Ha véget ér a tüntetés hivatalos része, talán felvonulnak a hídra.

18:46 „Ez semmi, foglaljuk el a Margit hidat” – kántálják tudósítónk szerint a futárok. Hátul komoly az elégedetlenség, egyesek akciót akarnak.

18.40 Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője is felszólal. Elmondta, hogy sajnálja, amiért csak az ő szakszervezetük ment el, pedig mindenkire szükség lenne. Az ügyvivő szerint minden rosszhoz hasonlították már a szervezetüket, de az ő feladatuk akkor is az, hogy a pedagógusok érdekeit képviseljék a kormánnyal szemközt a tárgyalóasztalnál. Szerinte a hirtelen bejelentett rendőri és katonai béremeléseket akár úgy is lehet értelmezni, hogy a kormány erőszakkal akarja elnyomni a társadalmi akaratot.

18:22  A szervezők állítása szerint 5-6000 ember vehet részt a tüntetésen, de tudósítónk becslése szerint valójában jó, ha ezren vannak.

Élő közvetítésünk a helyszínről:

18:06 Elkezdődtek a beszédek. Előbb az MMM ifjúsági elnöke, Magyar Bence beszélt, aki a fiatalok problémáiról szólt. A lakhatásról, a röghöz kötöttségről. Kijelentette, hogy a „Fidesz hazudott, hazudik, és újra hazudni fog.” Ezután Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere következett, aki elmondta, hogy azért veszítenek kivétel nélkül a falufejlesztési pályázatokon, mert „nem adják el a lelküket”. A becslések szerint jelenleg valamivel több mint ezren lehetnek a tüntetésen.

18:03 Tudósítónk szerint a tömeg hátsó része a tűzijáték emlegetésére hevesen reagált, erre nagy pfújolás és fütyülés volt.

17:37 Friss kép a tüntetőkről:

17:35  Tudósítónk beszélgetett a tüntetőkkel, egyikük  haragudott minden ellenzéki pártra, de nem Márki-Zay Pétert tartotta felelősnek a vereségért, a tüntetések szerinte unalmasak, de a Kutyapárt legalább kreatív volt. Futárok pedig arról beszéltek, hogy a hídlezárásnak több értelme lenne.

17:12 A szervezők szerint a tüntetés kiállás mindazok mellett, akiket megnyomorított az Orbán-rendszer. Most már több százan lehetnek, tudósítónk szerint. A hangszórókból közben Gulyás Gergely kormányinfós beszédei szólnak, kijelentéseit cinikusan kommentálják a tüntetésre érkezők.

17:07 Képek a tüntetésről:

Szombat délutánra újabb tüntetést szerveznek a héten elfogadott kata-törvény ellen, amely az eddigi igénybe vevők nagy többsége számára ellehetetlenítette ezt az egyszerű és méltányos adózási formát. Több százezer embernek kell másfajta adózási formára áttérnie, ami a gyakorlatban azt jelenti a legtöbbjük számára, hogy többszörösére emelkedik a befizetendő adó. Sokan ezt már nem fogják tudni kigazdálkodni, így be fogják zárni a vállalkozásukat.

Tudósítóink már a helyszínen vannak, és a tüntetés során folyamatosan tájékoztatják olvasóinkat a fejleményekről. Jelentésük szerint néhány perccel a tüntetés kezdete előtt családias a hangulat, néhány tucat ember várakozik a pesti alsó rakparton, a Margit hídhoz közel felállított színpadnál. Az elmúlt napok hídfoglalásaihoz képest szelíd választás volt a helyszín, a villamosforgalmat mindenesetre nem akadályozza a tüntetés.