A Fővárosi Önkormányzat is nemet fog mondani a szakrendelők államosítására

A Fővárosi Önkormányzat is nemet fog mondani a szakrendelők államosítására

Kiss Ambrus, Karácsony Gergely és Tüttő Kata a budapesti Energiacsúcson 2022. június 27-én (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak januárban és februárban 18 milliárd forintot spórolt a főváros azzal, hogy nem fix áron, hanem napi áras rendszerben veszi az energiát – erről is beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. A politikus annak kapcsán tartotta az eseményt, hogy jövő héten szerdán ülésezik a fővárosi közgyűlés.

Kiss Ambrus elmondta, a jövő heti közgyűlésen többek között a BKK-BKV üzleti tervét fogják elfogadni. Akárcsak tavaly, idén is tele vannak bizonytalansággal, de „remélhetőleg talpon tudunk maradni”. Az üzleti tervben több mint 34 milliárdos veszteséggel fognak számolni, igaz, ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen is ekkora lesz a hiány.

Arról is beszélt, idén március 10-e tájékán már 19 milliárd forint hiányzott a főváros számlájáról, mikor összesen 25 milliárd forintos folyószámlahitel-keretük van. A Magyar Hang kérdésére kifejtette, hogy a főváros havonta 20-22 milliárdot ad ki, többek közt ebből fedezik a közvilágítást, az idősotthonokat és azt, hogy járnak a buszok. Ebből a 19 milliárdos mínuszból csak 10 milliárd forint amiatt jött össze, hogy azt a fővárosnak szolidaritási adó formájában be kellett fizetnie az államnak. Azóta viszont március 15-én beérkezett az iparűzési adóból származó bevételük, ezért Budapest számláján jelenleg pozitív az egyenleg, körülbelül 22 milliárd forintjuk van.

Arra is kitért, őket is megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), hogy át kívánják-e adni szakrendelőiket az államnak. A fővárosi önkormányzat viszont erre nemet fog mondani, az ezzel kapcsolatos előterjesztésről a jövő heti közgyűlésen szavaznak. Jelenleg a fővárosnak négy szakrendelő működtetésére van engedélye, ebből kettő működik ténylegesen (nőgyógyászat és pszichiátria), és a hajléktalan ellátásban vesznek részt.

Az Ukrajnából érkezett menekültek kapcsán többek közt arról beszélt, eddig 108 ezer vendégéjszakát töltöttek a rászorulók a főváros szálláshelyein., míg 320 ezer adag ételt osztottak ki. Az érintettek átlag életkora 23 év, fele arányban felnőttek és gyerekek.

„Hárommilliárddal lóg a kormány”

A Magyar Hang kérdésére, hogy mikor kapja meg a főváros a kormánytól ígért hat milliárd forintot a Lánchíd felújítására, Kiss Ambrus elmondta, az erről szóló támogatási szerződés a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik, a főváros ezt már elküldte nekik, így várják, hogy a kormány döntsön az aláírásról. A főváros az említett hatmilliárdból már hármat meghitelezett a kormánynak, ezt szeptemberben fizették ki, vagyis „a kormány hárommilliárd forinttal már lóg nekünk”.

A főpolgármester-helyettest arról is kérdeztük, mikor találkozik legközelebb Karácsony Gergely és Lázár János. Kiss Ambrus ezt nem tudta megmondani, de miután legutóbb azt beszélték a politikusok, hogy negyedévente lehet érdemes találkozniuk, ez hamarosan újra esedékessé válhat.

A politikust arról is kérdezték, hogy Lázár János azt mondta: „szégyen, gyalázatnak tartom, hogy nincs befejezve a Biodóm, ami a főváros sara”. Kiss leszögezte: a főváros álláspontja egyértelmű, a kormány akarta a Biodómot és adott rá pénzt, a fővárosi önkormányzat ezt nem akarta. Szerinte furcsán is nézne ki, ha azt mondaná, hogy 34 milliárd lehet a BKV adóssága, de a Biodómot meg befejezné a főváros.

A háttérbeszélgetésen szóba került az is, hogy mi lett a főváros és a kormány által közösen finanszírozott Újszínház sorsa. Kiss Ambrus szerint az Újszínház február 28-án megkapta a támogatást a kormánytól, ám a többi ilyen fenntartású színház – többek közt a Madách Színház, a Vígszínház vagy a Bábszínház – még azóta se kapta meg a pénzt.