A Jobbikot is közelebb érzik a választók az unióhoz, mint a Fideszt

A Jobbikot is közelebb érzik a választók az unióhoz, mint a Fideszt

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pártok közül a Fidesz viszonyát érezzük a legrosszabbnak az Európai Unióhoz – derült ki a Závecz Research kutatásából, amit a 24.hu felkérésére készített. Egytől ötig terjedő skálán lehetett értékelni, mennyire EU-párti egy szervezet, a Fidesz pedig mindössze 2,8 pontot ért el. Ennél még a Jobbik is többet szerzett a maga 2,9-ével. Az MSZP átlageredménye 3,5, a DK-é 3,4, a Momentumé 3,2, az LMP-é pedig 3,1 pont.

Ha százalékra lebontva nézzük, a Fidesznél 16 százalék adott elégtelent, 23 kettest, 30 hármast, 13 négyest és csak 10 jelest. Az MSZP-re a Závecz felmérése szerint 19 százalék ötöst, 27 négyest, 24 hármast, 10 kettest és csak 7 egyest.

A reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatás megkérdezettjei értékelhették európai parlamenti képviselők munkáját is. Tőkés László itt 3,3 pontot szerzett, míg a jobbikos Kovács Béla csak 2,4-et. A többiek a kettő között helyezkedtek el. A Fidesz-szavazók körében Szájer József 3,8, míg mondjuk Morvai Krisztina 3,4 pontot kapott. Az ellenzéki szavazók Jávor Benedek és Ujhelyi István munkáját értékelték a leginkább.

A politikusok közül Deutsch Tamás bizonyult a legismertebbnek, csak 20,21 százalék vallotta, hogy nincs vele kapcsolatban képben. Járóka Lívia esetében ez az arány 67,39 százalékos, míg Gál Kingánál 61,29, Szanyi Tibornál 37,23, Balczó Zoltánnál pedig 64,52.