A kamasz fiún csak egy kölni kezelés segíthet, de ehhez 30 millió forint kellene

A kamasz fiún csak egy kölni kezelés segíthet, de ehhez 30 millió forint kellene

Keresztes Bertalan (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Berci, vagyis Keresztes Bertalan egy átlagos 16 éves srác. Imád focizni, egy éve azonban csontrákot diagnosztizáltak a lábában. Magyarországon már nem tudnak segíteni rajta az orvosok, a reményt egy kölni kezelés jelentheti. Ehhez azonban 30 millió forintra van szükség. Ennyi pénze messze nincs a családjának.

Mindszenten, a 6500 lelkes Csongrád-Csanád megyei kisvárosban mindenki ismeri Keresztes Bertalant, Bercit. – Igen, ő az a fiú, akinek csontrákja van, és akinek már több gyűjtést is tartottak a városban – mondja egy idős férfi a városháza előtti tér egyik padján ücsörögve, miközben Bercire és anyukájára, Bernadettre várok. Az asszony egyedül érkezik, a 16 éves fiú nem jött el. Kamasz. Hiú. A kezelésektől kihullott a haja, nem szeretné, ha lefényképezném, és beszélni sem akar a betegségéről. Igyekszik tudomást sem venni róla. Később azért találkozunk egy percre az utcájukban, megengedi, hogy lefotózzam, de hátat fordít a kamerának.

– Itt, Mindszenten azt mondta valaki, hogy önök nagyon szemérmesek, de mivel eddig sehogy nem sikerült összehozni a kezeléshez szükséges pénzt, ezért végül megtörtek, és hajlandók elfogadni a külső segítséget – vetem fel Bernadettnek azt, amit pár perccel korábban hallottam.
– A megélhetésünkkel nincsen probléma – mondja. – A legnagyobb kihívás az, hogy a szóba jöhető kezelési lehetőség 30 millió forintba kerül. Ezt az összeget egyik napról a másikra nem lehet előteremteni. Előzetes vérvétel és konzultáció Kölnben már történt, ahol a beavatkozásra sor kerülhet, ha összejön a pénz. Több helyen is próbálkoztunk, végül ott mondták azt, van rá esély, hogy tudnak segíteni. – Mivel a kölni egyrészt külföldi, másrészt magánintézmény, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábbi nevén OEP) nem támogatja a gyógykezelést, de ez a szülők szerint érthető dolog.

A most 16 éves Berci tavaly tavaszig egészséges fiúként jött-ment-bringázott-focizott. Aztán májusban megfájdult a lába. A szülei először azt gondolták, csak meghúzódott edzésen, merthogy Berci 11 éve rendszeresen sportol. Focizik. A Csongrádi Batsányi János Gimnáziumba jár, azért oda, mert a helyi labdarúgócsapat a kedvence, szeretne egyszer ott játszani. Szóval fájdogált a lába, semmi komoly, jegelték, ráadásul akkor kezdett jelentősen nőni, hirtelen nyolc centit.

– Sok kortársának fájt a lába, van ez a növekedési fájdalom, semmi rosszra nem gondoltunk – mondja az édesanya. Ennek is utánaolvastunk, minden stimmelni látszott – teszi hozzá. Aztán eltelt így körülbelül egy hónap, majd a szülők mondták Bercinek, menjen el a háziorvoshoz, aki a sportorvosa is egyben. A doktor írt fájdalomcsillapítót, és mondta: szedje egy hétig, ha nem múlik a fájdalom, menjen vissza. Nem javult. De nem volt csillapíthatatlan, ráadásul Berci nem egy hipochonder alkat, nem panaszkodik csak úgy. Visszamentek, az orvos továbbküldte Bercit az ortopédiára, ahová augusztusra kaptak időpontot. Ott sem tudták, hogy mi okozza a fájdalmakat. Továbbküldték Bercit MR-vizsgálatra, amely két lehetőséget mutatott ki: vagy osteosarcoma van Berci lábában, vagy gyulladás. Budapestre kerültek egy specialistához, aki megnézte, ő gyulladásnak gondolta. Szeptember közepén csont-biopsziát hajtottak végre Berci lábán. Ennek az eredménye mutatta ki, hogy a fájdalom oka osteosarcoma, vagyis csontrák.

A család Budapesten maradt, a kezelés egy porcbeültetéssel kezdődött, Berci utána ebbe a porcba kapta a kemoterápiás szereket. Suliba közben nem tudott járni, magántanuló lett. Az osztálytársai és az iskola segítségével meg is csinálta a tizedik évfolyamot. – Berci jó tanuló. Nem kitűnő, de jó – mondja kérdésemre az anyukája. Ezt a betegséget úgy gyógyítják, hogy a kemoterápiát műtét követi, majd újabb kemoterápia, amit szendvicsmódszernek is hívnak. Az operáció során kivágtak Berci sípcsontjából egy tizenkét centis csontszakaszt, annak helyére egy fémprotézist ültettek be. Bercinek a műtét után újra kellett tanulnia járni. Kezdetben egyáltalán nem tudta behajlítani a lábát. Az ortopéd orvos előrejelzése szerint körülbelül egy év kellett volna ahhoz, hogy egy mankóval vagy mankó nélkül tudjon járni. Berci szorgalmát és akaraterejét jelzi, hogy mindezt három hónap alatt teljesítette. Februárban műtötték meg, májusban már mankóval közlekedett. Ehhez napi hat–nyolcszor tornázott.

Berci már a kezdetek kezdetén kikérte magának, hogy beteg. Azzal tisztában van, hogy nem egy megfázásról van szó, és hogy ez egy komoly állapot, de ő ezt fejben mindig is nagyon jól tudta kezelni. A 10 hónapig tartó kezeléssorozat alatt végig teljesen rendben volt mentálisan. – Nem omlott össze, nem fordult magába, példaértékűen viselkedett, le a kalappal előtte – mondja az édesanyja. Hozzáteszi: Berci ismerősei közül többen meglepődtek azon, hogy a fiú ugyanolyan jókedvű tud lenni, mint korábban. – A férjemmel többször beszéltük, hogy amikor mi elgyengülünk, belőle tudunk erőt meríteni. Hogy például jókedvű volt a kemoterápiák alatt, hogy az egész helyzetet emelt fővel végigvitte – meséli.

Bernadett férje, Róbert Ausztriában dolgozott, hogy egyről a kettőre tudjanak jutni, amikor kiderült, milyen betegsége van a fiának. Amióta hazajött Tirolból, Róbert „gyodon van” (gyermekek otthongondozási díja), ami 110 ezer forint. Bernadett óvónő, a 10 hónapos kezeléssorozat alatt táppénzen volt. Bercinek van egy nővére is, Izabella.

A kezelések kezdetekor nehéz helyzetbe kerültek Keresztesék: négyen voltak három helyen. Bernadett Budapesten időzött a fiával, a férje otthon, Mindszenten, Izabella pedig Békéscsabán, kollégistaként, az érettségire készülve. Aztán egy alapítványi lakásba költözhettek Budapesten, hogy ne hulljon szét a család. Hatalmas lehetőség volt ez számukra, mert anyagilag nem tehették volna meg, hogy lakást béreljenek a fővárosban. – Nem volt jó ott lenni, de mindenért kárpótolt bennünket, hogy legalább együtt lehettünk – emlékszik Bernadett. Sok volt. Begubóztunk a saját csigaházunkba. Ott, Pesten nem ismert minket senki, itt, Mindszenten nem szívesen mentünk el a boltba sem. Egyszerűen nem volt jó érzés szembenézni azzal, hogy nekünk bajunk van, vagy hogy az emberek majd mit kérdeznek tőlünk.

– És kérdeztek? Jogos volt a félelem?
– Nem tudom. Nem mentünk itthon sehová, a vásárlásokat is a szomszédos településeken intéztük. Ilyen helyzetben nehéz megfogalmazni a választ arra a hétköznapi kérdésre, hogy „Hogy vagytok?”, mert hát mit lehet erre mondani? Azt, hogy köszönjük, jól? Miközben romokban vagyunk, és azt sem tudjuk, miként kaparjuk össze magunkat? Nagyon nem volt egyszerű ez a tíz hónap. Közben a lányunk leérettségizett, és beköszöntött mindannyiunk életébe a karantén.
– Hogyan vetődött fel ez a kölni lehetőség?
– Ez a betegség gyors lefolyású, és meglehetősen gyorsan képez tüdőáttétet. Nálunk is ez volt a helyzet; és erről a pontról Magyarországon már nem tudnak továbblépni az orvosok. Eredetileg úgy volt, hogy lesz még egy tüdőműtét. De az operáció már nem jöhetett létre. Ennek sok oka volt. A Covid–19 vírus, egy lézerkés – amelyből az országban csak egy van – meghibásodása, még két hét, még két hét... Most egy gyógyszeres kemoterápiánál tartunk.

Berciék azért is vannak nehéz helyzetben, mert ez egy ritka betegség, kevés róla az orvosok tapasztalata. A szülők több országban keresték a lehetőségeket, míg végül rátaláltak a kölni magánklinikára, amely nemzetközi összevetésben a legjobb hely lehet Bercinek. Ott egy új technológiát, kombinált kezelést alkalmaznak az orvosok: vírus-, immun- és hőterápiát.

Időközben Mindszenten példátlan civil összefogás bontakozott ki, többek közt jótékonysági főzést, focimeccset, futóversenyt szerveztek Berci megsegítésére. Lapunk megjelenésének napján, pénteken jótékonysági gálát tartanak Berciért Csongrádon, a művelődési központban. Szombaton pedig jótékonysági gasztronapot rendeznek Mindszenten. A helyiek eddig ötmillió forintot szedtek össze, de a kisváros lassan az ereje végéhez ér az ügyben. Bernadett kapott ajándékba egy szentképet, az adományozó család szeretné elárvereztetni, hogy a befolyó összegből daganatos beteg gyerekeket tudjanak megsegíteni. A befolyt összeget a Keresztes család az őrzők Alapítványnak juttatja majd el, annak a szervezetnek, amely a budapesti lakást a rendelkezésükre bocsátotta a kezelés hónapjaiban. Az édesanya időközben csatlakozott egy alapítványhoz jótékonysági futóként, hogy más gyerekek számára is gyűjtsön pénzt.

Az első konzultációra néhány hete került sor Kölnben. Ekkor Bercitől vérmintákat vettek, ezeket szétküldték a lehető legjobb nemzetközi laboratóriumokba elemzésre. A család most az eredményeket várja, amelyek eldöntik, kaphat-e Berci kezelést a kölni magánkórházban.

Ha valaki támogatni szeretné Berci gyógyulását, ezen a számlaszámon teheti meg: Keresztes Róbert (az édes-apa), OTP Bank, 11773353-00086981. A közlemény rovatba ezt írják be: Adomány Berci gyógyulásáért.

Mi az osteosarcoma?

Az osteosarcoma (ejtsd oszteoszarkóma) a csontállományt termelő sejtek korlátlan burjánzása miatt kialakuló rosszindulatú daganat, amely a csontok gyors növekedésével függ össze. Ez utóbbi miatt elsősorban kamaszkorú, a társaiknál magasabb gyermekekben alakul ki. A szak-emberek ennek pontos okát nem ismerik, mindazonáltal bizonyos, hogy a daganatsejtek génállományának eltérései szerepet játszanak benne. A leggyakoribb a gyermekkori, csontokból kiinduló rosszindulatú daganatos betegség. Magyarországon ezzel együtt évente körülbelül csupán 8–10 új beteget diagnosztizálnak a kórral.Tünetei lehetnek fájdalom, duzzanat, csonttörés, gyulladás. A növekvő daganat fájdalmat okoz, amelyet a betegek egy elszenvedett kisebb traumához próbálnak kötni. Az éjszakai csontfájdalomra felébred a gyermek – ez nagyon típusosnak mondható.A betegség okaként csonttörést is szoktak feltételezni, amely valójában a betegség következménye: a daganat növekedve elfoglalja a szabályos szerkezetű, nagyon ellenálló csontállomány helyét, és az így elveszti stabilitását. A meggyengült csontállományban egészen banális beütődés is törést okozhat. Leggyakrabban az intenzív csontnövekedés területén jelentkezik: hosszú csöves csontokon a lábon a térd körül, a kar-csont vállhoz közeli végén. (Forrás: Gyermekdaganat.hu)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/33. számában jelent meg augusztus 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/33. számban? Itt megnézheti!