A kétharmad lebontója nem indul az előválasztáson

A kétharmad lebontója nem indul az előválasztáson

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Bibó István Szakkollégium előtt tartott flashmobján, Budapesten 2016. április 2-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi médiában jelentette be Kész Zoltán korábbi független országgyűlési képviselő, hogy nem méreti meg magát a szeptemberben esedékes ellenzéki előválasztáson, és ezzel párhuzamosan Csonka Balázs veszprémi ügyvédet, a Demokratikus Koalíció jelöltjét ajánlja az eddig őt támogatók figyelmébe.

Kész 2015-ben lett országosan ismert közéleti szereplő, amikor könnyedén nyert a veszprémi időközi országgyűlési-képviselő választáson, és ezzel elolvadt a Fidesz kétharmada az Országgyűlésben. Jelenleg a Máki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomban tevékenykedik.

A politikus részletes indoklást is fűzött a bejelentéséhez. Azt írja, szerinte nem régi arcokra, nem „levitézlett szereplőkre” volna szükség a Fidesz hatalmának lebontásához. A Kész Zoltán által ajánlott DK-s Csonka Balázson kívül az MSZP és a DK korábbi politikusa, a most a Momentum színeiben induló Katanics Sándor, valamint Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke vesz részt az előválasztáson.

Katanics megmérettetése még kérdéses, mivel (vélhetően a DK) fellebbezést nyújtottak be az indulása ellen. Róluk kritikusan azt jegyezte meg Kész, hogy véleménye szerint ők ketten képtelenek nyerni, mert nem tudják hozni azt a közeget, akik „azt a leheletnyi extra szavazatot jelentik, amivel győzni lehetne”. „Az ő idejük lejárt, s bármit is tettek eddig az ellenzék sikeréért, akkor lesz itt rendszerváltás, ha ők is hátra tudnak egyet lépni” – véli.

Kész Zoltán szerint lehet, hogy meg tudná nyerni a veszprémi előválasztást, ám önkritikusan hozzátette, nem biztos, hogy az állampárt (a Fidesz) jelöltjét is legyőzné a 2022-es „rendes” választáson. Azért ajánlja Csonka Balázst, mert a volt országgyűlési képviselő úgy látja, hogy a DK jelöltje nem megosztó személy, és szerinte meg fogja tudni szólítani a bizonytalanokat, integrálni tudja a szavazókat: a bal- és a jobboldaliakat is.

Mint az egész országban, Veszprémben is jelenleg az előválasztás ajánlásgyűjtési szakasza zajlik, a megfelelő számú választói ajánlást begyűjtő aspiránsokra lehet majd voksolni szeptember 18-tól 26-ig.