A kormány napokig nem szólt az Európai Bizottságnak a határzárról

A kormány napokig nem szólt az Európai Bizottságnak a határzárról

Koronavírus miatti határzár a röszkei átkelőnél még az első hullámban (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt héten pénteken jelentette be a magyar kormány, hogy szeptember 1-jétől Magyarország újra lezárja a határait a külföldiek előtt, erről azonban csak hétfőn tájékoztatta az Európai Bizottságot. Pedig pénteken a tagállamok tartottak egy videokonferenciát a határellenőrzést végző nemzeti hatóságokkal, de akkor semmilyen jelzés nem érkezett magyar részről arra vonatkozóan, hogy változás várható a szabályokban – mondta az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Adalbert Jahnz.

Hétvégén sem küldött a magyar kormány hivatalos tájékoztatást, azt követően sem, hogy már a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet. A Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján több kérdés hangzott el ezzel kapcsolatban, ekkor még mindig azt mondta a szóvivő, hogy nem kaptak értesítést, majd a sajtóesemény után jelezte az újságíróknak, hogy megérkezett a hivatalos magyar bejelentés.

Ezzel együtt az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben, merthogy a vírus a terjedése során nincs tekintettel az országokat elválasztó határokra. Az Európai Bizottság több állásfoglalásban, kézikönyvben és a tagállamok számára megküldött levélben is rögzítette már, hogy a szakmai szervezetek ajánlásai alapján milyen intézkedéseket célszerű alkalmazni.

Ugyanakkor a tagállamoknak joguk van eldönteni, hogy kik léphetnek a területükre, ezeknek a döntéseknek azonban nem szabad diszkriminatívnak lenniük – tette hozzá egy másik szóvivő, Vivian Loonela. Jelen esetben felmerül a kérdés, hogy ha valamennyi uniós állam polgárainak megtagadja egy ország a belépést, akkor nem számít-e nemzetiség szerinti hátrányos megkülönböztetésnek, mert ez sérti az egyik uniós alapelvet, a személyek szabad mozgásához való jogot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy szeptember elsejétől szigorú szabályok lesznek: külföldiek – néhány kivételtől eltekintve – nem léphetnek be az országba és a hazatérő magyar állampolgárok is mindenképpen karanténba kerülnek. Csak akkor „szabadulhatnak”, ha már van két negatív koronavírus-tesztjük. A miniszter összegzése szerint ezentúl kétféle színkód lesz: Magyarország zöld, minden más ország vörös.