A kormánysajtó szerint Orbán Viktor személyesen Heisler Andrást tartja felelősnek Bíró László indulásáért

A kormánysajtó szerint Orbán Viktor személyesen Heisler Andrást tartja felelősnek Bíró László indulásáért

Heisler András (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson” – fogalmaz a kormánypárti Mandiner, akik állításuk szerint miniszterelnökhöz közel álló forrásokból értesültek erről. Bíró László a vasárnapi borsodi időközi választáson indult a kormánypárti Koncz Zsófia ellen, a megmérettetést viszont Koncz nyerte.

Ugyanakkor Bíróról a kampány során kiderült, hogy korábban antiszemita kijelentéseket tett közösségi oldalán 2018-ban, például Budapestre „Judapestként" utalt, míg azt is írta, A környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egy hozzászólásban úgy fogalmazott: „a kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a ház előtt". Bíró a kijelentéseiért bocsánatot kért, és azokat azzal indokolta például az RTL Klub-nak, apátiába esett a 2018-as választást követően, bár az RTL szerint arra bővebb magyarázatot nem kaptak, hogyan függtek össze a zsidó származásra tett megjegyzések az apátiával.

Mint a Mandiner írta, információik szerint „a kormányfőben megütközést keltett, hogy Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben”. A portál felidézte, még augusztusban, Bíró jelölése után megkérdezték a Mazsihiszt, megfontolnák-e az ellenzéki pártok helyében a jelölt leváltását azok után, hogy kiderült, milyen megnyilvánulásokat tett 2018-ban. Ugyan a konkrét, Bíró leváltására vonatkozó kérdésükre egyértelmű választ nem kaptak állításuk szerint, de a Mazsihisz jelezte, hogy „minden, bármely etnikai, vallási csoport, szexuális kisebbség elleni uszítást egyaránt elítél teljesen függetlenül attól, melyik politikai csoportosuláshoz tartozik az, aki ilyeneket mond. Ha Bíró László ilyen kijelentéseket tett, akkor természetesen az ő kijelentéseit is. Ahogy a frissen kitüntetett Raffay Ernő történész hosszú, nyílt zsidózását is, amely egy most előkerült felvételen hallható”.

A Mandiner állítja, forrásaik beszámolói szerint a miniszterelnök a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, szerintük Orbán hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, ne támogassanak egy judapestező, tetűcsúzdázó jelöltet. – A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen „általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”. Kormányzati körökben a Mazsihisz finomkodását azért is bírálják, mert augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni, hiszen a jelöltállítási határidő csak szeptember 4-én járt le – állítja a kormánypárti lap.