A Kurultajt megtartják

A Kurultajt megtartják

A Kurultaj korábban (Fotó: kurultaj.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár az 500 fő feletti zenés rendezvényeket le kellett mondani a korlátozások fenntartása miatt, a Kárpát–medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét, a Kurultajt megtartják. A szervezők a honlapjukon jelentették be, ezt a Népszava vette észre.

Mint írták, a jelenleg hatályos járványügyi intézkedések alapján a hagyományőrző ünnep néhány részprogramját törölniük kellett. Ezért az ünnepségen nem lesz 500 főt meghaladó koncert, illetve egyéb esemény, amelyre a zenés–táncos rendezvényekre vonatkozó szabályozások a hatályosak. Mindezek értelmében elmarad az augusztus 22. (szombat) estére meghirdetett Kárpátia koncert, valamint elmaradnak az esti és éjszakai táncházak (pénteken és szombaton is).

A szervezők azt is közölték, hogy a Kurultaj a hun és türk tudatú népek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe is. Az idei járványhelyzet miatt a rokonnépek delegációi kisebb létszámúak lesznek és csak olyan országokból érkeznek, ahonnan korlátozás nélkül engedélyezett a beutazás (zöld zóna) vagy pedig 2 negatív Covid-teszttel rendelkeznek, ezáltal semmilyen fertőzésveszélyt nem okoz a jelenlétük.

A Népszava megjegyezte, hogy a Kurultaj idén 400 millió forint támogatást kapott, de már döntés született arról, hogy jövőre 200, 2022-től 350 millió forint álljon a fesztivál rendelkezésére a központi költségvetés Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fejezetében.