„A miniszterelnök a nehezebb utat választotta”

„A miniszterelnök a nehezebb utat választotta”

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Orbán Viktor sokak várakozásával ellentétben nem jelentett be milliókat érintő népjóléti intézkedéseket, pedig ez lett volna az egyetlen eszköz, amivel el tudta volna vinni a fókuszt a kormány számára rendkívül kínos, a köztársasági elnök és volt igazságügyminiszter bukását előidéző kegyelmi botrányról. Ezzel a nehezebb utat választotta, megpróbálta elmagyarázni a híveinek, mi miért történt, így viszont éppen ő tartja a figyelem középpontjában az ügyet – mondta lapunknak Orbán Viktor évértékelő beszéde kapcsán Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Hozzátette: a miniszterelnöknek becsületére válik, hogy nem kerülte meg a botrányt, hanem több percen keresztül beszélt a kegyelmi ügyről. Erre azért volt szükség, mert a Fidesz-szavazóknak meg kellett magyarázni, mi miért történt, sokan ugyanis túl erősnek tartották a két politikus eltávolítását. Az elemző ugyanakkor leszögezte, hogy Orbán Viktor saját felelősségéről egy szót sem ejtett, pedig pontosan tudjuk, ki akart Novák Katalinból köztársasági elnököt csinálni.

Nagy Attila Tibor úgy látja,  a botrány látványosan megviselte a miniszterelnököt, így a beszéd többi eleme nem volt sem erős, sem karakteres, nem tartalmazott új elemeket, amelyek elvihették volna a fókuszt Novákék távozásáról. Ha bejelentett volna egy milliókat érintő osztogatást, például adóvisszatérítést vagy nyugdíjemelést, az segített volna helyreállítani a közhangulatot, de mégsem élt ezzel a lehetőséggel, legalábbis egyelőre. Ez költségvetési szempontból érthető, a politikai kommunikáció aspektusából nézve viszont jól jött volna.

Így reagáltak az ellenzéki pártok

Donáth Anna, a Momentum elnöke a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök, így például arra, hogy indult-e vizsgálat azért, mert 2011-ben a hatóságok elszabotálták a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazásokat. Az se világos, hogy miért lehetett 8 év börtönnel megúszni számtalan gyermek megrontását, és hogy K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet. – Kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről? – tette el Donáth a kérdéseket.

A Párbeszéd-Zöldek szerint őszinte szembenézés helyett Orbán „Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – áll a közleményben.

– Orbán Viktor ma emberként is megbukott. Orbán Viktor Rogán Antal boszorkánykonyhájából kilépve évet értékelt ahelyett, hogy a tisztességes utat választva lemondott volna. Ma minden magyar ember előtt nyilvánvalóvá vált, hogy bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat, tíz körmével kapaszkodik a miniszterelnöki bársonyszékbe. Pedig a magyar emberek tegnap értékelték az Orbán-kormányt, amit röviden, tömören úgy lehet összefoglalni, hogy: Nagyon elegük van! – állapította meg Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

A DK is a kegyelmi ügy magyarázatát hiányolta, a párt szerint „a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!” A Második Reformkor többek között hiányolta a beszédből a szembenézést azzal a súlyos problémával, hogy jelenleg a magyar fiatalok nem érzik
otthonuknak a saját hazájukat. Szerintük az a jövőkép, amit a miniszterelnök szonbaton vázolt, nem előre, hanem hátrafelé viszi az országot.

A kormányfő idei évértékelő beszédét lapunk is percről percre követte, a főbb témákról ITT és ITT írtunk.