A mostani tél volt a harmadik legmelegebb az elmúlt 120 évben

A mostani tél volt a harmadik legmelegebb az elmúlt 120 évben

Balatonőszöd (Fotó: Wikimedia / Szemes Elek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak 1997 és 2006 telén volt melegebb mint most. Csak februárban majdnem 5 fokkal mutattak többet a hőmérők átlagosan, mint az ilyenkor megszokott.

Csak kétszer volt melegebb telünk az elmúlt 120 évben – vagyis 1901 óta – a most mögöttünk hagyottnál – ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján megjelent elemzésből.

A néhány napja hivatalosan véget ért télen a középhőmérséklet 2,68 Celsius fokkal volt magasabb az átlagnál. Ennél csak a 1997/1998 fordulóján, illetve 2006/2007 telén regisztráltak nagyobb számokat. Akkor 2,72, illetve 3,7 fokkal volt az átlag felett a középhőmérséklet.

Az elemzésből kiderül, hogy csak januárban alakult az átlag közelében az időjárás, december és február nagyon enyhének számított. A február például 4,8 fokkal lett melegebb a sokéves átlagnál.

Többször is rekordok dőltek meg. December 20-án és 21-én is, bár a karácsonyt megelőző tíz napon eleve végig 5 fok körül alakult az átlag. Január 31-én és február 2-án is megdőlt napi maximumhőmérséklet országos rekordja, de a mögöttünk hagyott hónapban több más olyan nap is volt, amikor melegebb volt, mint eddig.

A legmelegebb napon – február 24-én – 21,1 fokot mértek Fertőrákoson. Ennek a magas hőmérsékletnek – ami egyben új február 24-i rekord –, külön érdekessége, hogy nem a nappali, hanem az éjszakai órákban mért érték volt.