A nemzetközi sajtó is ír a magyar „rémhírterjesztők” ügyéről

A nemzetközi sajtó is ír a magyar „rémhírterjesztők” ügyéről

Csóka-Szűcs János, a gyulai Kossuth Kör vezetője (j) Márki-Zay Péter (j2) társaságában egy áprilisi Facebook-képen. Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a brit The Guardian is beszámolt arról, hogy a koronavírus elleni küzdelem ürügyén Magyarországon rövid időn belül két embert vittek be a rendőrök rémhírterjesztésért. Mint a Klubrádió észrevette, a Facebook-bejegyzések miatti magyarországi rabosításokról az emberi jogok helyzetére fókuszáló Balkan Insight oknyomozó portál is írt.   

Ahogy korábban mi is megírtuk, a napokban rémhírterjesztésre hivatkozva 24 órán belül két embert is előállított a rendőrség: kedden egy Szerencs közelében élő nyugdíjasnál, Kusinszki Andrásnál egy Facebook-bejegyzés miatt tartottak házkutatást, és lefoglalták a számítógépét is, majd egy napra rá hasonló okból rabosították Gyulán a helyi Kossuth Kör vezetőjét, Csóka-Szűcs Jánost. 

Hadházy posztja miatt vittek el a rendőrök egy újabb ellenzékit - dokumentummal | Magyar Hang

A keddi eset után szerda hajnalban a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester-féle Kossuth Kör gyulai vezetőjét is előállították és rabosították a rendőrök egy Facebook-poszt miatt. A Magyar Hang elérte Csóka-Szűcs Jánost, aki azt mondja, azzal gyanúsítják, hogy megosztotta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ágykiürítésekkel kapcsolatos bejegyzését, amihez hozzáfűzte a helyi, gyulai kiürített ágyak számát.

Csóka-Szűcs Jánost – aki a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester-féle Kossuth Kör helyi vezetője is egyben – szerda hajnalban állították elő és rabosították a rendőrök. Mint a Magyar Hangnak elmondta, szerda reggel 6 órakor szálltak ki hozzá az egyenruhások, három rendőrautóval. A hatóság nem tétlenkedett, egyből házkutatásba fogtak, és lefoglalták telefonját és számítógépét.

Csóka-Szűcs hozzátette, azzal gyanúsítják, hogy veszélyeztette a járvány elleni védekezést, amikor megosztotta Hadházy Ákos április 20-i posztját, melyben a független országgyűlési képviselő a kórházi ágyak 60 százalékos kiürítésére vonatkozó kormányzati intézkedéssel szemben tiltakozott – egyúttal hírt adott a gyulai dudálós tüntetésről. Hadházy bejegyzéséhez Csóka-Szűcs János azt is hozzátette, hogy Gyulán ez szerinte 1170 ágy kiürítését jelenti. A hatóság szerint ez így kimeríti a rémhírterjesztés bűntettét.

A The Guardian cikkében – amely egyébként a Magyarország jogállami helyzetét vizsgáló csütörtöki uniós vita elé időzített írás – meglepő részletességgel taglalja a Facebook-bejegyzés miatti két rabosítást. Kiemeli például azt, hogy ugyan szabadon engedték a két, rémhírterjesztéssel meggyanúsított férfit, azonban a rendőrség online posztolta egyikükről azt a videót, amelyben elvezették a kihallgatásra. 

Kusinszki esetében azóta az ügyészség már ki is mondta, hogy nem történt bűncselekmény. Az ügyészség megállapította: Kusinszki nem veszélyeztette a járvány elleni harcot, sőt, éppen ellenkezőleg, hiszen a posztban megfogalmazott véleményével valójában óvatosságra intette a lakosságot. „A bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon” – írta az ügyészség.

Mindezek után szerda késő este a police.hu oldalon megjelent tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrség valamennyi, így a szerencsi és a gyulai ügyben is tudomásul veszi az ügyészség álláspontját, konkrét esetekben hozott döntését, és mindezekre figyelemmel alakítja további gyakorlatát.

A rendőrség eddig 87 eljárást indított rémhírterjesztés és 27-et közveszéllyel fenyegetés miatt a járványhelyzet ideje alatt. A rendőrségi közlemény szerint a fentiek közül jelenleg 38 eljárás van folyamatban, 6 ügy már ügyészi szakaszban tart, a nyomozások során összesen 16 gyanúsítottat hallgattak ki.

Márki-Zay Péter: Mutassuk meg ennek a pártállamnak, hogy nem tűrjük ezt a fajta megfélemlítést | Magyar Hang

Péntek délután öt órára dudálós tüntetést hirdettek Márki-Zay Péterék Hadházy Ákossal közösen Gyulára. A demonstráció oka, hogy a keddi eset után szerda hajnalban a Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester-féle Kossuth Kör gyulai vezetőjét is előállították és rabosították rémhírterjesztés miatt a rendőrök egy Facebook-poszt miatt.

Amint arról lapunk is hírt adott, péntek délután öt órára dudálós tüntetést hirdettek Márki-Zay Péterék Hadházy Ákossal közösen Gyulára. – A mai napon olyan történt, ami a sötét pártállami időket idézi – jelentette ki Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a tüntetést bejelentő Facebook-videójában. „Hogy mire kellett ez a járvány Orbán Viktornak, jól mutatják az eddigi intézkedései, amelyek nem a védekezésről szólnak, hanem a politikai hatalomépítésről és a korrupció további felpörgetéséről” – fogalmazott.