A NER az egyik legjobb „ügyfele” a Puskás Arénának

A NER az egyik legjobb „ügyfele” a Puskás Arénának

A Puskás Aréna díszkivilágításban a nyitóünnepségén 2019. november 15-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszerű rendezvényhelyszín a nemzeti együttműködés rendszerébe (NER) sorolt, illetve az abból jól élő vállalkozások körében az éppen egy éve átadott Puskás Aréna. A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda mellett tartott itt bankettet a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja és a kormány hirdetéseiből gyarapodó Balásy Gyula egyik cége is – ez derül ki a stadiont üzemeltető Nemzeti Sportközpontoktól (NSK) közérdekűadat-igényléssel megszerzett iratokból.

A stadionban szűk egy év alatt 50 különböző rendezvényt tartottak. Ennél azonban minden bizonnyal több is lehetett volna, ha nincs a koronavírus-járvány tavaszi hulláma kapcsán elrendelt veszélyhelyzet, amely miatt március 10. és május vége között a stadionban is megállt az élet.

Noha a létesítmény futballstadionnak épült, a megtartott események közül a legtöbbször nem volt szükség a gyepszőnyegre. A 190 milliárd forintért – a jövő évi futball-Európa-bajnokságra – felhúzott aréna ugyanis számos helyiséggel rendelkezik, és azokat akkor is hasznosítják, ha éppen nincs mérkőzés. Ezek a kikért adatok szerint leginkább konferenciáknak, banketteknek és más kisebb-nagyobb összejöveteleknek adtak helyet az elmúlt egy évben.

A tavaly november 15-ei megnyitót követően karácsony előtt sokasodtak meg a rendezvények a stadionban, szinte minden napra jutott egy-egy buli. Egymást érték a céges évzárók, a NER kisebb-nagyobb befolyású szereplői is megfordulhattak itt. Az arénában tartotta bankettjét a stadion építésében részt vevő, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt is. A 300 vendég a VIP Clubban múlatta az időt 3,6 millió forintért. Ehhez képest a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerény 110 személyes estet rendezett a „business VIP” helyiségben (1,1 millió forint). Ugyancsak itt zárta az évet a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja is (ennek neve időközben Budapest Fejlesztési Központra változott). A 200 fős bankettért másfél millió forintot számlázott az üzemeltető NSK. A Budapest Fejlesztési Központ azonban magán a gyepszőnyegen is tartott sporteseményt február végén 3 millió forintért.

A NER-közeli holdudvar egyik fontos alakja, Balásy Gyula cége is visszatérő vendége volt a Puskás Arénának. Balásy neve onnan lehet ismerős, hogy egyes vállalatai – a New Land Media és a Lounge Design Kft. – elképesztő ügyességgel húzzák be a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein a több tíz milliárdos kormányzati reklámkeret-szerződéseket. Balásy rendezvényszervező kft.-je, a Moonlight Event két (évnyitó) bankettre is igénybe vette az elegáns „Business VIP” helyiségét. A Sportközpontok a 350 és a 400 fős bankettért 12 millió, illetve 13 millió forintot számlázott.

Más cégek mellett több rendezvényt tartott itt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), ezek között volt továbbképzés és sajtótájékoztató is. De volt összejövetele itt az Antenna Hungáriának, a Magyar Birkózó Szövetségnek, a Széll Kálmán Alapítványnak, a Magyar Esport Szövetségnek is. Az Art Group Kft. ugyanakkor egy konferenciára ingyen kapta meg az egyik helyiséget.

Ezekből a rendezvényekből a Puskás-stadiont üzemeltető Nemzeti Sportközpontoknak szűk egy év alatt 184 millió forint bevétele származott. Ehhez jönnek még a futballmérkőzésekből befolyt összegek. Mint arról előző lapszámunkban írtunk, ezek közül a legtöbbet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Szuperkupa-mérkőzése hozta a konyhára – amelyet beugróként kapott meg Magyarország –: a német Bayern München és a spanyol Sevilla FC találkozójának helyszínéért 211 millió forintot fizetett az UEFA. Ezen kívül a magyar válogatott mérkőzéseinek, a Magyar Kupa-döntőnek és a Budapest Honvéd egyik találkozójának is az új Puskás stadion adott otthont. A futballmérkőzésekből összességében 326 millió forint bevétele volt a Nemzeti Sportközpontoknak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/46. számában jelent meg november 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/46. számban? Itt megnézheti!