„A nyomást nem az ellenzék és civil ellenállók helyezték a kormánypártokra, hanem a maradék független sajtó és a nép jogos felháborodása”

„A nyomást nem az ellenzék és civil ellenállók helyezték a kormánypártokra, hanem a maradék független sajtó és a nép jogos felháborodása”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Momentum Karmelita elé szervezett demonstrációján 2024. február 14-én (Fotó: Mérce/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Én nem a hatalomnak szeretnék üzenni, ezt megtették előttem sokan, de több üzenetet szeretnék átadni – mondta a Momentum Rogán, takarodj! Orbán, takarodj! – Válaszoljanak a valódi felelősök! címmel rendezett szerda késő délutáni tüntetésén Hadházy Ákos. A demonstrációt az ellenzéki párt a kormányfő hivatala, a Karmelita elé szervezte a nagy port kavart, a köztársasági elnök, Novák Katalin és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondását okozó kegyelmi ügy miatt. Nem rég derült ki, hogy az immár távozó államfő a tavalyi pápalátogatást apropóján többek között elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének bűnsegédjeként elítélt igazgatóhelyettest, K. Endrét.

A szerdai demonstráción Hadházy elsőként a rendszeren belül állóknak azt üzente: „Remek idő jött el a kiugrásra, most ezt megtehetik. Persze kell bizonyos bátorság, hogy jól csinálják. Nem kell megvárni, míg bukik a rezsim, mint anno a kommunista rendszerben, akik utána fennen hangoztatták, belülről rohasztják a rendszert. Így (akik kiugranak) a szemükbe nézhetnek a gyermekeinek és az unokáinak.”

– A második üzenetet az ellenzéknek küldöm, hogy megfelelő következtetéseket vonjuk le, ami nagyon fontos a jövő szempontjából is. Ezek a bukások megmutatták, minden rendszerre lehet nyomást a gyakorolni. Az utóbbi időben sokan mondták azt, hogy ezzel a kormánnyal semmit nem lehet tenni, pedig a tömegeknek lehet ereje. Ezt a nyomást ugyanakkor nem az ellenzéki pártok és civil ellenállók helyezték a kormánypártokra, hanem a maradék független sajtó és a nép jogos felháborodása. Az, hogy a független sajtónak még van ilyen ereje, jó, nekünk politikusoknak pedig be kell látnunk a mulasztásainkat – közölte Hadházy.

– A kormány út elé löki a koloncokat, és egy dologgal nem foglalkozik, a gyerekvédelemmel – erről már Donáth Anna beszélt. A Momentum elnöke többek között azt a kérdést tette fel, vajon a lemondásokkal a bicskei gyerekeknek jobb lett? „Ha ennek a rendszernek bármennyire fontosak lennének a gyermekek, akkor költenének rájuk. Egyre kevesebb pénz van azonban a gyerekvédelemben, egyre kevesebb az étel, az ágy és a ruha. Az összes lemondásnál hibákat emlegettek, de itt nem erről, hanem bűnről van szó” – mondta az ellenzéki párt elnöke. Az EP-képviselőként is tevékenykedő Donáth újra aláhúzta: Orbán Viktor vállalja a felelősséget. „Most szakad a rendszer. Minden egyes nap gyertek ki és mutassátok meg, hogy ezt nem hagyjuk tovább. A propaganda hazudik, aki onnan tájékozódik, nem tudja, miért mondott le a köztársasági elnök. Gyertek ki pénteken a Hősök terére is, ahol influenszerek megmutatják, mit jelent influenszernek lenni. Addig gyertek ki, ameddig nem kapunk magyarázatot, az áldozatok pedig bocsánatot” – mondta felszólalásában a Momentum elnöke.

A demonstráció végén a megjelentek közösen elénekelték a himnuszt, majd véget ért a tüntetés. A beszédeket a Mérce élő videóján tudják visszanézni.