A Republikonnál is tovább erősödött a Fidesz

A Republikonnál is tovább erősödött a Fidesz

Szavazófülkék az országgyűlési választáson 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább fogy az ellenzéki pártok támogatottsága, miközben – vélhetően a természetes győzteshez húzás miatt – a voksolás után ismét jelentősen nőtt a kormányoldal támogatottsága mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt.

Az április 20. és 24. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült kutatás szerint áprilisban 43 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékos támogatottsággal bírt, de vesztett, eközben a Momentum a teljes népesség körében 7, a Jobbik 5, az MSZP 4 százalékon álltak. A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék, míg az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanebben a körben.

A pártválasztók körében 55 százalékon áll a Fidesz-KDNP (márciusban még 49 százalékra mérték, 46-ra pedig az Egységben Magyarországért listáját). Az ellenzék gyengült: a DK 12, a Momentum 9 százalékon; a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon áll. A Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékos támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében, az LMP-nek 3, az MKKP-nek pedig 2 százalékos volt a támogatottsága. 

A Republikon elemzése arra is felhívta a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék. Azt is kiemelték, hogy a válaszadók most könnyebben felvállalják pártpreferenciájukat, és megfigyelhető bizonyos szintű győzteshez húzás is – a választások után a Fidesz támogatottsága jelentősen növekedett mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében is.

Szerdán jelent meg a Medián kutatása, mely hasonlóan erős Fideszt mért, viszont náluk a Mi Hazánk lett a második legerősebb párt, nagyobb volt az MKKP és kevesebb volt a bizonytalan.