A Viking Sigyn tulajdonosa nem ismeri el felelősségét a Hableány katasztrófájában

A Viking Sigyn tulajdonosa nem ismeri el felelősségét a Hableány katasztrófájában

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 29-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Viking Sigyn luxushajó tulajdonosa és a hajó biztosítója sem vállalja a felelősséget a Duna budapesti szakaszán bekövetkezett balesetért. Az M1 hírcsatornán Gulyás Krisztián, a magyar Hableány nevű sétahajó elhunyt kapitányának ügyvédje azt mondta, az elhunyt kapitány családja kártérítési pert indított a luxushajót tulajdonló, svájci bejegyzésű Viking Cruises társaság ellen (a beszélgetés 8.28-tól indul).

Gulyás szerint a kártérítési perben a társaság védekezése hasonló ahhoz, amit a Viking ukrán kapitánya a baleset miatt indított büntetőeljárásban tanúsít. „Semmilyen felelősséget nem ismertek el. Minden egyes kommunikációban, minden egyes kapcsolatfelvételnél kifejezetten azt hangsúlyozzák, hogy az, hogy beszélgetünk bármiről, az nem minősül annak, hogy ők bármilyen felelősséget elismernének" – emelte ki.

Szakértői jelentés a Hableány katasztrófájáról: A Viking kapitánya okozta az ütközést | Magyar Hang

A svájci joggyakorlat alapján a balesetben elhunytak 300 millió forintos kártérítést kaphatnának személyenként. Ám az ő kárigényük ennél sokkal, de „sokkal alacsonyabb”. Gulyás Krisztián egy kérdésre azt is mondta, hogy szerinte a hajtótársaság a büntetőeljárásban és a kártérítési ügyben is az időhúzásra játszik. Ez egy bevett alperesi taktika – tette hozzá.

A Viking Sigyn szállodahajó tavaly május 29-én az esti órákban ütközött a magyar Hableány hajóval a Dunán. A balesetben a Hableány kétfős magyar személyzete és 25 dél-koreai turista vesztette életét.