A washingtoni járványmodellező napi tízezres fertőzésszámot jelez előre novemberre Magyarországon

A washingtoni járványmodellező napi tízezres fertőzésszámot jelez előre novemberre Magyarországon

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei november végére jelzik előre a negyedik hullám járványcsúcsát Magyarországon. Ekkorra már napi 25 ezer körüli tényleges fertőzésszámot sem zárnak ki. Január 1-ig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma – írja a Napi.hu az IHME szeptember végi matematikai modellszámítása alapján.

– Az ilyen statisztikai előrejelzések hatásossága elég korlátozott, különböző változókkal súlyozott függvényekkel számítják ki a várható fertőzési és halálozási számokat, de az eddigi járványgörbéket viszonylag pontosan jósolta meg a washingtoni szervezet – teszi hozzá a portál. Mint emlékeztet, az IHME 2020. október 21-én megjelent elemzésében november 27-re 115 fős napi halálozással számolt, ami akkor telitalálat volt. 

Azt is érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a washingtoni járványmodellező intézet a második hullám tetőzésére 145-150 fő közötti halálozást vetített előre, miközben a valóságban – noha időközben korlátozásokat vezetett be a kormány – december elején 190 életet is követelt a koronavírus egyetlen nap alatt.

A most közölt becslések alapján ennyire súlyos nem lesz a helyzet – teszi hozzá a Napi.hu. A jelenlegi adatok alapján felvázolt trend szerint 156-158 közötti lehet a legmagasabb halálozási szám december 19-én. Ha valamilyen külső tényező miatt – például romlik az emberek fegyelme, kevesebben figyelnek a távolságtartásra – egy ennél is rosszabb forgatókönyv valósulna meg, akkor elképzelhető, hogy a negyedik hullám tetőzése pont a karácsonyi időszakra (december 23-25.) esne, amikor naponta akár 230-231 beteg is elhunyhat. Ez, ha kicsivel is, de elmaradna a 2021 márciusában és áprilisában látott 250-et is meghaladó adattól. Viszont 2022. január 1-ig a jelenlegi állapotok alapján végzett számítások szerint az összes áldozat száma 36 429 főre emelkedhet – fejtegeti a portál.

A Bill Gates által is támogatott IHME úgy számol, hogy a december eleji járványcsúcson a magyarországi kórházi kapacitásból 8476 ágyat foglalhatnak el a koronavírusos betegek, 3328 intenzív ágyas kapacitást lekötve. 

Arra is készítettek egy modellt, ha hazánkban ismét kötelezővé tennék a maszkviselést a zárt terekben és az utcákon: ekkor 1100-1200 között lehet a napi tényleges fertőzésszám, viszont lassabban laposodna el a járványgörbe, januárra még napi 1500 körüli tesztelt és teszteletlen új fertőzöttet várnak.

Ugyanakkor az IHME előrejelzése nem számol azzal, hogy a lakosság átoltottságának aránya januárig elmozdulna az EU-s vert mezőnybe tartozó 61 százalékról. 

Az IHME aktuális grafikonjai ezen az oldalon tekinthetők meg.