Áder klímavédelmi alapítványa 1,5 milliárd forintért vett egy budai villát

Áder klímavédelmi alapítványa 1,5 milliárd forintért vett egy budai villát

Áder János köztársasági elnök (b) a Profikomp Környezettechnikai Zrt. standjánál a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón a budapesti Hungexpón 2021. december 2-án. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél milliárd forintért vásárolt szecessziós villát Budán, a Pasaréten Áder János környezetvédelmi alapítványának cége – derült ki az RTL Klub híradójából. Ezt Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője vette észre. 

A köztársasági elnök Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának éppen évi másfél milliárd forint az állami támogatása, de egy hete a tőkealapjuk is kapott 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást – hangzott el az adásban.

Tordai Bence szerint így az alapítványnak juttatott állami támogatások kikerülnek a társadalmi ellenőrzés alól. Szerinte nagyon nincs rendben, hogy klímavédelemre szánt pénzeket egy hatalmas ingatlanvagyon megszerzésére fordítják, és onnantól kezdve igazából bármire használhatják.

Az ingatlanvételről a kormányinfón Gulyás Gergely minisztert is kérdezték, aki azt mondta, hogy az alapítvány tevékenysége előtt leveszi a kalapját, konkrétumokról azonban őket kérdezzék. 

A Kék Bolygó Alapítvány az RTL Híradónak azt írta, azért vették az 1,5 milliárd forintos villát, hogy azt piaci áron bérbe adják, és így bevételt termeljen az alapítvány számára, a befolyó pénzt az alapítvány tevékenységére, például a fenntarthatósági programjuk támogatására akarják fordítani. A villa árát amúgy az elmúlt három évben kapott állami támogatásból gazdálkodták ki.