Ádernek nyugdíjasként alig 20 százalékkal kevesebb pénzből kell majd kijönnie, mint Merkelnek

Ádernek nyugdíjasként alig 20 százalékkal kevesebb pénzből kell majd kijönnie, mint Merkelnek

Áder János televíziós beszéde 2020. április 10-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német média napokban jelentette be, Angela Merkel német kancellár nyugdíja várhatóan 15 ezer euró (5,2 millió forint) körüli alakul majd; a Blikk hétfői cikkében ezt az összeget párba állított Áder János várható járandóságával.

A magyar köztársaság elnök mandátuma 2022 májusában jár le. Így ő lesz az első köztársasági elnök, aki a nyugdíjkorhatár előtt, már 63 évesen pihenhet a teljes körű államfői fizetés mellett. Egy 2019-es törvény megközelítőleg duplájára emelte a mindenkori államfő juttatásait: a számítás alapját az Országgyűlés házelnökének – aki jelenleg Kövér László – fizetése adja; az államfő havi juttatása ennek 1,1-szerese, ami jelenleg bruttó 3,6 millió forint. A cikk szerint ez az összeg jövőre nagyjából 4 millió forintra emelkedhet. Mivel a távozó államfő juttatásai megegyeznek az aktív köztársasági elnök járandóságával, Áder János is ezzel a summával számolhat.

Mivel az államfő 63 éves lesz, amikor mandátuma lejár, ekkor még nem jogosult nyugdíjra. A hatályos rendelkezések értelmében azonban, ha eléri a nyugdíjkorhatárt és folyósítják számára a nyugdíjat, akkor a fent említett juttatásait ezzel az összeggel csökkentik, vagyis a végén a borítékban ugyanannyi marad.

Áder emellett korábban négy évig a Fidesz európai parlamenti képviselője is volt, ami után külön nyugdíj jár: a négy év brüsszeli szolgálat után a 8900 eurós (3,2 millió Ft) EP-képviselői fizetésének 14 százaléka, vagyis, hozzávetőlegesen 430 ezer forint, amit az EP éppen 63 éves kortól folyósít. Így összességében bruttó 4,4 millió forintból kell kijönnie nyugdíjasként Áder Jánosnak, ami alig 20 százalékkal marad el Angela Merkel nyugdíjától.