RTL: Akár halőröket is beosztanak a rendőrök mellé járőrözni

RTL: Akár halőröket is beosztanak a rendőrök mellé járőrözni

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatása 2023. július 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 470-en jelentkeztek idén rendőrnek, vagyis ennyien adták be jelentkezésüket a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi képzésre – írja az RTL.hu. Tavaly ez a szám 486 volt, de a Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek. A kétéves képzés mellett létezik egy jóval kevesebb tudást nyújtó, 10 hónapos járőrképző is, amelyre évente nagyjából ezren jelentkeznek. A csökkenés ugyanakkor itt is megfigyelhető, 2021-ben még 1200-an adták be felvételi kérelmüket.

A végzettekről szóló statisztika szerint ráadásul a jelentkezők jelentős része sohasem lesz rendőr. Ennek az az oka, hogy nagyjából a harmaduk megbukik az alkalmasságin, illetve sokan meggondolják magukat. Évente tehát főként azzal a 800-nál is kevesebb frissen végzett fiatallal kellene kielégíteni az egyre égetőbb munkaerőhiányt, akik a középfokú iskolákból jönnek ki.

– Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is – mondta a portálnak egy neve elhallgatását kérő rendőr. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást.

Címkék: rendőr