Akár negyedével emelkedhet a baromfihús ára, de a tőkehús és a tej is drágább lesz
A Lehel piacon méregdrágán árult csirkehúsról készült fotó (Forrás: Facebook)

Több tényező együttes hatása vezetett oda, hogy a baromfitenyésztők kénytelenek árat emelni. Egyrészt, mert bár tavaly itthon jó volt a kukorica, búza, illetve általában a takarmánynövények termése, máshol azonban az ágazat nem zárt ilyen jó évet, így emelkedtek az árak. Ennek hatására jelentősen nőtt az export. különösen a kínai igények emelkedtek meg annak következtében, hogy jelentős összeget fektettek az állattenyésztésbe – nyilatkozta a Magyar Hangnak Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. 

Negyedével drágább lehet a csirkehús

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gabonaár emelkedése mellett a takarmányelőállításhoz szükséges minden alapanyag drágább lett. A drágulás tavaly szeptemberben indult, amit a baromfitenyésztők ideig-óráig le tudtak nyerni, részben azzal, hogy raktárra vásároltak takarmányt, de ennek az időszaknak már vége. A takarmányárakat az is növelte, hogy a tőzsde a koronavírus-válság miatt a biztos termékek, többek között a gabona felé fordult. Végül harmadik tényezőként a forint egy év alatti húsz százalékos gyengülése is emelte a takarmány-előállítás költségeit, hiszen hiába kötötte le korábban az adott gabonát a vásárló, ha annak ára a forint gyengülése miatt ötödével emelkedett.

Az élelmiszerek drágulása hajtja az inflációt
Magyar Hang

Az élelmiszerek drágulása hajtja az inflációt

Összességében azonban lassult az áremelkedések üteme.

– Mindennek együttes hatása vezetett oda, hogy a jelenlegi állapot szerint a baromfi termékek termelői ára 20-25 százalékkal nőhet. Hogy ez miként képeződik le a fogyasztói árakban, azt nem tudom megmondani, de a korábbi tapasztalatok szerint a kereskedelem lassabban, csak fokozatosan emeli az árakat – mondta Molnár Györgyi. 

A szakember arról is beszélt, hogy a jelek szerint a takarmányárak emelkedése még korántsem bizto, hogy végetért, legalábbis az előrejelzések erre utalnak.

További gondot jelenthet a jövőben, hogy a koronavírus-válság miatt visszaeső kereslet a termelés csökkentésére ösztönözték a baromfitenyésztőket a teljes vertikumban. Így a költségek mérséklése érdekében csökkentették a tenyészállat állományt is. Ez azért jelent problémát, mert nem tudni, mikor tér vissza az élet a normál kerékvágásba, mikor nő ismét az igény a baromfi termékek iránt, így azt sem tudni, mikorra kell ismét növelni a tenyészállományt. És akkor még mindig mintegy 18 hétre van szükség, amíg hasznot hajt az újraépített tenyészállomány. Így az is elképzelhető, hogy rövidebb-hosszabb ideig ellátási nehézségek lesznek, amikor a járvány elmúltával ismét visszatér az élet a normál kerékvágásba. Ugyanakkor azt azért már látni, hogy a tenyésztők lassan kezdik visszaépíteni az állományt, elsőként talán a pulykatenyésztők léptek.

Több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente
Magyar Hang

Több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente

Magyarországon az emberek évente több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el, a veszteség pénzben kifejezett értéke meghaladja a 170 milliárd forintot.

– Annyi biztos, hogy a válság hatása legerőteljesebben az olyan prémiumtermékek iránti igény csökkenésében volt érzékelhető, mint a liba- és kacsamáj, illetve az egyéb, magasabb minőségű termékek, mert ezek legnagyobb vásárlója a horeca szektor, azaz a hónapok óta zárva tartó hotelekben és a külföldi vendégekre építő éttermek kereslete esett ki. Összességében elmondható, hogy a víziszárnyas ágazat visszaesése mintegy 30 százalékra tehető, míg a csirke és tojás iránti igény mintegy tizedével esett vissza – tette hozzá Molnár Györgyi.

A tőkehús ára is emelkedni fog, de nem tudni, mennyivel

– Az elmúlt két évben igencsak hullámzott az élősertés ára. Először éven belül közel 50 százalékos ármelkedést tapasztaltunk, majd 30 százalékos esést, a közelmúltban pedig ismét emelkedést, ezúttal több mint 25 százalékkal lett drágább az élősertés – ezt már Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke nyilatkozta lapunknak. – Ez nem jelenti azt, hogy a boltokban a tőkehúsok ára is ennyivel fog emelkedni. Egyrészt, mert bár az élősertés a legfontosabb alapanyaga a tőkehúsoknak, azonban a végső ár kialakításában egyéb tényezők is szerepet kaptak, amelyek nem drágultak olyan mértékben mint a tőkehús, másrészt mert a kiskereskedelem mindig is nagyon kemény tárgyalópartner és nehezen fogad el áremelést. Az azonban biztos, hogy bizonyos idő elteltével a boltokban a fogyasztó emelkedő sertéshús és húskészítmény árakkal fog találkozni.

Kérdésünkre az elnök elmondta, az elmúlt időszak 50-70 százalékos gabonaáremelkedése döntő szerepet játszik a várható tőkehús drágulásban, a gabona további áremelkedése az idén azonban nem várható, ha a világban legalább átlagos termésátlagokkal számolhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel megáll a húsdrágulás, az iparági szakemberek ugyanis úgy vélik, az élősertés árának további emelkedésére lehet számítani.

Újabb rossz hír: a tejtermékek is drágulni fognak

 – Ahogy a hústermelőket, úgy a tejtermelőket is érzékenyen érinti a gabona termékek áremelkedése. A jelenlegi 110 forint körüli kilogrammonkénti nyerstej árát csak a takarmány áremelkedés 10-12 forinttal növeli meg átlagosan. Ezen túlmenően számolni kell a forint gyengüléssel, az üzemanyag áremelkedéssel, a koronavírus miatti költségemelkedéssel, a bérnövekedéssel és még sok más termelési tényező drágulásával – mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Öt százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját az LMP
Magyar Hang

Öt százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját az LMP

Így csökkentenék többek között a „csillagos egekbe szökött” zöldség- és gyümölcsárakat.

A szakember arra nem vállalkozott, hogy a konkrét áremelkedés mértékéről nyilatkozzon, de azt elmondta, olyan mértékű volt a termelési tényezők drágulása, hogy azt legalább valamilyen mértékben érvényesíteni kell a végtermék árában. A jelenlegi helyzetben a legegyszerűbb UHT tej esetében ez annyit jelent, hogy első lépcsőként a 170 forintos árat 180 forint fölé nyomja. Amennyiben persze tovább emelkedik a gabona, illetve a járvány miatt a csomagolóanyag költsége, esetleg tovább romlik a forint, vagy ismét nőni kezd az üzemyanyagár, úgy újabb áremelkedés is szóba jöhet.

Eközben az ATV arról ír, hogy a jelenleg 1100-1500 forintos csirkemell kilónkénti fogyasztói ára az áremelkedést követően akár 1900 forintra is emelkedhet, a csirkecomb kilójáért pedig a mostani 700 forint helyett 900 forintot, az 1700 forintos sertés karajért pedig több mint 2100 forint kell majd fizetni.