Akkugyár-ügy: ma eldől a debreceni helyi népszavazási kérdések sorsa

Akkugyár-ügy: ma eldől a debreceni helyi népszavazási kérdések sorsa

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán eldől, hogy hitelesíti-e a debreceni Helyi Választási Bizottság (HVB) valamelyik népszavazási kérdést azok közül, amelyekkel helyi referendumot kezdeményeztek a városban tervezett akkumulátorgyár ellen – derül ki a város honlapjára feltöltött meghívóból.

Ennek alapján délután 1 órakor ül össze a bizottság, és öt különböző napirendi pontot fognak tárgyalni. Ezek között szerepel a akkumulátorgyárak ügyében beadott három kérdés is. Ezekről korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Leghamarabb a Momentum önkormányzati képviselője, Mándi László nyújtotta be kérését még január 23-án. Azt kérdezné a helyiektől, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”.

A kérdése hasonló ahhoz, amit az LMP nyújtott be még az ősz végén – de kicsit szigorúbb kitételt tartalmaz. Mint arról beszámoltunk, az LMP által benyújtott két kérdést akkor hitelesítették, de nem gyűjtöttek aláírásokat. Állításuk szerint azért, mert országos népszavazásban kezdtek el gondolkodni.

Még két másik népszavazási kezdeményezés fekszik a HVB előtt. Február 24-én ugyanis Salánkiné Kuti Zsuzsanna is beadott egy kérdést. A kezdeményező – aki korábban a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje volt – az alábbi kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen, vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid kibocsátása meghaladja az évi százezer tonna, vagy az ivóvíz igénye eléri a napi tízezer köbméter értéket?”.

A harmadik kezdeményezés Tóth-Beeri Szilvia nevű magánszemélytől érkezett. „Egyetért-e Ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett, és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesülését?” – kérdezné a helyiektől.

A három népszavazási kérdésen kívül egy DK-s önkormányzati képviselő mandátumának ügyében is döntés születik. A hivatalos megfogalmazás szerint a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közös kompenzációs listáján megüresedett mandátumot fogják kiadni. A népszavazási kezdeményezések a kínai CATL tervezett óriásüzemével vannak összefüggésben. A kérdéseket a fizikai atrocitást is hozó közmeghallgatás után nyújtották be.