Népszavazási kérdésdömping az akkugyár miatt

Népszavazási kérdésdömping az akkugyár miatt

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Idén alig másfél hónap alatt tíz országos népszavazási kezdeményezés érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Ezek között három olyan akad, amely az akkumulátorgyárakhoz kapcsolódik. Az első kérdést a témában az LMP adta be: a párt helyi népszavazási döntésen született lakossági támogatáshoz kötne minden magyarországi akkumulátorgyár-létesítést.

A zöldpárt arról kérdezné a lakosságot: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátorgyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

Az LMP által benyújtott kérdés ugyanakkor több szempontból is ellentmond a párt korábbi nyilatkozatainak. Egyrészt, mert korábban a debreceni, helyi népszavazási kezdeményezésükben hitelesített kérdéseikhez – amelyekben a létesítmény vízigényét szabták az engedély feltételéül – hasonlót terveztek benyújtani, ám végül nem ilyet adtak be. Másrészt Keresztes László Lóránt lapunknak adott januári interjújában arról beszélt, hogy csak tavasszal várható a kérdés beadása, és a jogászok még dolgoznak rajta. Ehhez képest már január 23-án benyújtották.

• Miként látja az LMP által benyújtott kérdés esélyeit Nagy Attila Tibor politikai elemző?
• Mit mond a párt, mi történik, ha nem hitelesítik az országos népszavazási kérdését?
• Milyen kérdést nyújtott be helyi népszavazásra a Momentum?
• Kik segítenék a pártot, ha hitelesítik helyben a kérdését?
• Lehet-e esélye a pártnak összegyűjteni a szükséges 34 ezer aláírást?
• Milyen kérdéseket adtak még be?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!