Albán lapok: a magyar nagykövetség autójával szökött meg Gruevszki

Albán lapok: a magyar nagykövetség autójával szökött meg Gruevszki

Fotó: Facebook/Nikola Gruevszki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Albán lapértesülések szerint magyar diplomáciai autóval, a tiranai magyar nagykövetség gépkocsijával ment át az albán-montenegrói határon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök november 11-én. A lapok az autó rendszámát is közlik: CD1013A - szúrta ki a Hvg.hu.

Sajtóértesülések szerint a Hani I Hotit határátkelőn hajtottak át, s az autó 45 perccel később visszatért Albániába. Úgy tudni,  a követségi autóban egy diplomata is ült, a kocsit sofőr vezette. Azt, hogy onnan hogyan ment tovább Gruevszki, egyelőre homály fedi.

„Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat" - plakátok jelentek meg Budapesten - Magyar Hang

Az elítélt macedón exminiszterelnököt, Nikola Gruevszkit és Orbán Viktort ábrázoló plakátok jelentek meg a magyar fővárosban a körözési fotók stílusában, mint az egy olvasónktól kapott képen látszik. „Wanted Nikola Gruevszki Macedónia ex-miniszterelnöke, bűnöző. Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat" - ez a szöveg szerepel a kép alatt.

Mint arról a Magyar Hang is beszámolt, Gruevszki ellen elfogatóparancsot adtak ki hazájában, miután nem jelent meg a börtönnél, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését. November 8-áig kellett volna jelentkeznie a Szkopje melletti fegyházban. Azonban, mint kedden kiderült, ő illegálisan, bevont útlevele ellenére elhagyta az országot és Magyarországra jött, hogy menedékjogot kérjen. A volt kormányfő jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral.

Magyarország a 2015-ös menekültválság után felvette Macedóniát a biztonságos harmadik országok listájára, így elméletben Gruevszkinek nem lenne könnyű elérnie, hogy ne adják ki. A gyakorlat persze más. Macedón sajtóhírek szerint Gruevszki Orbán Viktor vendégszeretetét is élvezte, ezt azonban Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő cáfolta.