Alig jelentkeztek természettudományos tanárszakokra

Alig jelentkeztek természettudományos tanárszakokra

Tételfüzeteket oszt ki egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2021. május 3-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén összesen 3357-an jelentkeztek osztatlan tanári képzésre az országban, de csak 1595-en jelöltek meg ilyen szakot első helyen. Vagyis ennyien akarnak tanárok lenni. A legtöbben, 1336-an az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) valamelyik képzésére jelentkeztek. Ez az Eduline.hu cikkéből derül ki, amelyben a Felvi.hu adatait elemezték. Felhívták a figyelmet arra is: a 3357 idei jelentkező ugyanakkor a valamilyen formában tanárszakra jelentkező tavalyi 3215-ös számadathoz képest némi növekedést jelent.

Az összesítés alapján a legnépszerűbbek az angollal kapcsolat szakok: 607-en jelöltek meg a felvételi sorrendjük egyik helyén – hívta fel a figyelmet a 444.hu. A 10 féléves angol-történelem osztatlan képzés a legnépszerűbb. Erre összesen 119-en jelentkeztek, de csak 30-an jelölték meg első helyen. Magyar-történelem szakos tanárnak 84-en jelentkeztek (28-an jelölték meg első helyen).

Az adatok alapján a természettudományos szakok még ennél is kevésbé vonzóak. 35 jelentkező közül hárman jelölték meg első helyen, hogy biológia-kémia szakos tanárok lennének. 14 felvételizőből pedig csak ketten mennének első helyen biológia-matematika szakra. A 126 ezer felvételiző közül egy sem jelentkezett fizika-földrajz szakos tanárnak, a fizika-kémia szakpárra is csak egyetlen jelentkező akadt. A kémia-matematika szakpárt senki sem jelölte meg első helyen, de azért akadt három olyan jelentkező, aki beírta ezt a párosítást valamelyik helyen. Azt is írták, hogy kérdéses, elindul-e a kémia osztatlan tanári képzés az ELTE-n, mivel csak ketten jelentkeztek.