Alkotmánybíróság: a banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó alkotmányos jogot

Alkotmánybíróság: a banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó alkotmányos jogot

Az Alkotmánybíróság épülete a főváros I. kerületében, a Donáti utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alkotmánybíróság egy, a Magyar Természetvédők Szövetsége által benyújtott, Schiffer András ügyvéd által készített alkotmányjogi panasz ügyében pénteken közzétett döntésében kimondta, hogy a banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó alkotmányos jogot – derül ki az MTVSZ közleményéből. 

A természetvédő szervezet még 2017-ben indított pert azért, hogy az Eximbank hozza nyilvánosságra az általa folyósított kötöttsegély-hitelek adatait. Hiába nyerte meg azonban a pert első- és másodfokon is, Kúria végül az Eximbank javára döntött, amely nem volt hajlandó kiadni a kötött segélyhitelek kedvezményezettjeinek nevét, a hitelek összegét és a vissza nem térítendő rész nagyságát. Az intézmény banktitokra hivatkozott, és a Kúria szerint a törvény nem engedi meg a banktitok nyilvánosságra hozatalát. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért nyújtott be alkotmányjogi panaszt az ügyben. 

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozata a konkrét esetben jóváhagyta a Kúria korábbi határozatát, de alkotmányos mulasztást állapított meg, valamint megállapította azt is, hogy a banktitok nem írhatja felül a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó alkotmányos jogot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az érintett kérdéskörben érvényben lévő jogszabályok egymásnak ellentmondanak, és ezt a helyzetet Országgyűlésnek legkésőbb 2023. szeptember 30-ig rendeznie kell. 

– Hogy a jövőben ne lehessen a banktitok mögé bújni, az Alkotmánybíróság mai döntése alapján a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége jogszabálytervezetet fog kidolgozni és benyújtani az illetékes szerveknek – hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke. 

– Ma szerte a világon hozzáférnek közjavakhoz, közpénzekhez a bankok, és számtalan esetben finanszíroznak környezetszennyező beruházásokat. Ha a banktitok abszolút korlátját képezheti az információszabadságnak, elveszíthetjük a kontrollt az életvilágunk felett és a bankok kezébe tesszük le a jövőnket. Ahhoz, hogy ez ne így legyen: most a magyar Országgyűlésen a sor – tette hozzá Schiffer András ügyvéd, aki az Eximbank-perben az MTVSZ-t képviselte.