Egyre nagyobb a zavar az akkugyárakat is érintő rendelet körül

Egyre nagyobb a zavar az akkugyárakat is érintő rendelet körül

A bátonyterenyei akkugyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre zavarosabb az utóbbi napokban fideszes körökben is kritikát kiváltó környezetvédelmi hatósági szerződés körül kialakult helyzet. Ez az a szabályozás, amely szerint ha például egy akkumulátorgyár szennyezést okoz, nem kell bírságot fizetnie, amennyiben szerződésben vállalja a károk helyrehozatalát. A kormány elvileg ugyan módosított rajta, de az ellenzéki pártok szerint ezzel az alapproblémát nem orvosolta.

A kormány szeptemberben adta ki a nagy vitákat kiváltó rendeletét. Ebben ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tették, hogy a környezetvédelmi hatóság bírság helyett szerződést kössön a szabálysértésen kapott céggel a szennyezés megszüntetése érdekében. Noha az Energiaügyi Minisztérium közleményben igyekezett eligazítani a nyilvánosságot, hogy csak a már működő kohászati üzemekre vonatkozik a kiskapu, ez nem nyugtatta meg a kritikusokat és a jogszabály visszavonását követelték. Gulyás Gergely a kormányinfón újabb pontosításra kényszerült, szavai szerint a rendeletet kifejezetten a Dunaferr megmentése miatt hozták.

A szeptemberi kormányhatározat viszont ettől függetlenül továbbra is nyitva tartotta a kiskaput az országban gombamód szaporodó akkumulátorgyárak előtt, hogy ennek révén megússzák az esetleges felelősségre vonást, ha szennyezést okoznak. Mint arról beszámoltunk, hétfőn Papp László, Debrecen fideszes polgármestere is közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, ami lehetővé teszi, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Az akkumulátorgyártás egyik hazai fellegvárává váló város vezetője szerint olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Ezért felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza az érintett rendeletet.

A kormány azonban nem vonta a vissza a rendeletét, hanem Gulyás Gergely kiadott hozzá egy utasítást. Ezt a debreceni polgármester közleménye megjelenésének másnapján, kedden a Magyar Közlönyben hirdették ki és a szerződés megkötésének feltételeiről és eljárásrendjéről szól. A tárca az MTI-n keresztül azt tudatta: ebből kiderül, hogy környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetén egyáltalán nem köthető.

Az utasítást megjelenése után úgy kommentálta Jávor Benedek, a Párbeszéd szakpolitikusa: „Győzelem!”. – A Párbeszéd - Zöldek pozitívumként tekint arra, hogy a tiltakozások nyomán a kormány meghátrált, és legalább a szennyező akkumulátorüzemek nem mentesülhetnek egy szerződésbe foglalt ígérettel a szennyezések következményei alól – írta. Szavai szerint azonban nem bizonyult igaznak a kormány kommunikációja, amely azt állította, hogy az eszközt kizárólag a Dunaferr megmentése érdekében vagy a kohóüzemek kedvéért dolgozták volna ki. A miniszteri utasítás az akkumulátorüzemeken kívül minden más környezethasználó, potenciálisan szennyező cégre kiterjeszti a lehetőséget, hogy szennyezés, szabálysértés esetén hatósági szerződés keretében mentesüljenek a büntetések vagy más szankciók alól. Kifogásolta, hogy a pontosítás nem a rendelet módosításaként, csak egy miniszteri utasításként jelent meg. Továbbá megítélése szerint az új rendelkezés szövege sem egyértelmű: csupán az utasítás hatálya alól veszik ki az akkumulátorgyárakat, vagy az eredeti kormányrendelet sem vonatkozik rájuk? Szerinte ennek tisztázása nélkül még azt sem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy az akkugyárak esetében valóban kizárható-e hatósági szerződések megkötése.

A másik zöldpárt, az LMP sem hisz abban, hogy Gulyás Gergelynek sikerült megoldania a problémát. Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője rámutatott: a miniszteri utasítás – mivel az nem jogszabály – nem írhatja felül a korábbi kormányrendeletet. Vagyis a rendelet továbbra is alkalmazható az akkumulátorgyárakra éppúgy, mint bármely más környezetszennyező üzemre. A kormányrendeletet visszavonása mellett arra is felszólította a kormányt, hogy fejezze be az emberek félrevezetését.

Egyúttal mindkét ellenzéki párt bejelentette, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.