Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a katatörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a katatörvény miatt

A katatörvény ellen tüntetők Budapesten, 2022. július 22-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum vezetésével az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordultak annak érdekében, hogy semmisítsék meg a katatörvényt – jelentette be Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. „Futárokat, tanárokat, virágkötőket, ingatlanosokat, vállalkozókat, informatikusokat, írókat és még sokan másokat bélyegeztek hirtelen adócsalónak csak azért, mert ők a katás vállalkozási formát választották” – emelte ki a párt közösségi oldalán közzétett videóban Gelencsér. Azt mondta, hogy 400 ezer ember életébe rondított bele a kormány a katatörvény módosításával.

A Momentum elnöke szerint a törvény elfogadása és kihirdetése is alaptörvény-sértő volt, hiszen nem előzte meg semmiféle egyeztetés és a felkészülési időtől is megfosztottak mindenkit az adóév közepén. – Nekünk kötelezettségünk és munkánk minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy megpróbáljuk csökkenteni annak a gazdasági és szociális válságnak a következményeit, amelyet az Orbán-kormány idézett elő. Ezért fordultunk az Alkotmánybírósághoz – jelentette ki Gelencsér Ferenc.

Hozzátette, a kata adózási forma szabályainak módosítása szükséges volt, ebben egyetértenek a kormánypártokkal. De szerinte rendelkezésre álltak volna alkotmányos és az érintettek számára biztonságos megoldások.