Alkotmánybíróságig mennek Karácsonyék

Alkotmánybíróságig mennek Karácsonyék

A Budapest, V. kerületi Vörösmarty tér néhány járókelővel a járvány idején (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Önkormányzat az Országgyűlés kedd délelőtti egyik döntése miatt, amellyel elvettek tőlük összesen négy budapesti közteret és azt az egyébként fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak adták.

Az új szabályozás lényege – amely egyébként a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényben szerepelt –, hogy három budapesti tér, a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér, a Széchenyi István tér, illetve az ehhez csatlakozó József Attila utca üzemeltetési, kezelési, fenntartási és fejlesztési, valamint ellenőrzési közfeladatai átkerülnek a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata részére. Az indok az volt, hogy az egyébként is a belvárosi kerületvezetéshez tartozó területekkel együtt így egységesen tudják kezelni azokat is.

Karácsony Gergely szerint miközben a kormány Brüsszelben éppen Magyarország jogállami működését bizonygatja, itthon pont az ellenkezőjét teszi. A fideszes többség ugyanis szavai szerint pofátlanul, kártalanítás nélkül einstandolta a fővárosi tulajdonú közterületeiket és adta át az V. kerületnek. A főpolgármester azt írta, hogy a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium masszív alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, eredménytelenül.

Csak találgatni tud, hogy miért volt ez ilyen fontos. – A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt akarják-e NER-esíteni, megkárosítva ezzel számos, nyílt pályázaton kiválasztott családi vállalkozást, vagy esetleg Tiborcz István Széchenyi téri szállodaprojektjét akarják egyengetni – írta, hozzátéve, hogy sikerült kecskére bízni a káposztát azzal, hogy „a közvagyon feléléséről messze földön híres kerületnek adta hűbérbe a budapestiek vagyonát”.

Karácsony Gergely szerint sok illúziójuk nincs, mindenesetre a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében.