Állami tulajdonba kerülhet a pécsi repülőtér

Állami tulajdonba kerülhet a pécsi repülőtér

A pécsi reptér (Fotó: Mrszantogabor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pécs melletti pogányi repülőtér többségi állami tulajdonba vételét és kormányzati forrásból való fejlesztését szorgalmazza a Baranya megyei önkormányzat – a megyei helyhatóság elnökének keddi, pécsi bejelentéséről a 24.hu számolt be.

A Fidesz-KDNP-s Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke a pécs-pogányi repülőtér fejlesztési lehetőségeiről a baranyai megyeszékhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón a 24. tudósítása szerint azt mondta: a csaknem tíz éve épült létesítmény mindeddig – főként rövid, 1500 méteres kifutópályája miatt – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mára több okból is elengedhetetlenné vált a fejlesztése.

Az önkormányzat és a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna képviselői nemrég arra jutottak, hogy a reptér továbbfejlesztése mind a megye, mind a régió gazdaságára, így további munkahelyek teremtésére is jótékony hatást gyakorolna, sőt egy továbbfejlesztett reptér a Paks 2 beruházást is nagymértékben tudná támogatni, az önkormányzat ezért is fordult azzal a kéréssel a kabinethez, hogy induljon meg a – jelenleg a pécsi és a pogányi önkormányzat birtokában lévő – létesítmény többségi állami tulajdonba vétele, amely annak kormányzati forrásból való fejlesztését alapozhatná meg.

A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Hoppál Péter szerint „a létesítmény a baloldal bénázásainak egyik szimbóluma”. – A szocialista kormányzat és pécsi városvezetés ideje alatt elkészült reptér félkész állapotában „csak egy torzó” – mondta. Megjegyezte, hogy a 2003-ban átadott reptér egyelőre kihasználatlan, mindössze sportcélokat szolgál, azt a rövid kifutópálya miatt a nagyobb, turistákat szállító repülőgépek sem tudják használni. A képviselő szerint a reptér fejlesztésével a létesítmény a pécsi és baranyai gazdaságfejlesztésének egyik motorja lehet, ezért bízik abban, hogy a kormányzat lépéseket tesz a – várhatóan néhány éven belül lezajló – korszerűsítés, bővítés ügyében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Hévíz-Balaton Airport is nemrég került állami tulajdonba, miután kivásárolták Széles Gábortól a sármelléki reptér ingatlanjait.