Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indít az idősotthonok ügyében

Az alapvető jogok biztosa vizsgálatot indít az idősotthonok ügyében

Lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít a koronavírussal kapcsolatban az idősotthonokban kialakult helyzet miatt - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel. A fertőzések miatt a figyelem középpontjába került fővárosi, Pesti úti idősek otthonát is megkereste az ombudsman.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében az átfogó vizsgálat elrendelését azzal indokolta: az elmúlt időszakban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az ország több idősotthonában számos idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

A vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthonát, amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény. Az ombudsman továbbá megkereste a jászapáti Fehér Akác Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit – írja a közelmény.

Jelenleg közigazgatási eljárásban vizsgálják, hogy ki tehető felelőssé a Pesti úti otthonban történt fertőzésekért, ez a vizsgálat még nem zárult le Müller Cecília országos tiszti főorvos tegnapi, parlamenti bizottsági meghallgatásakor tett nyilatkozata szerint. A korábbi tiszti főorvosi vizsgálat nem állapított meg szabálytalanságot a főváros által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint.

Nem tárt fel jogsértést a tisztiorvosi vizsgálat a Pesti Úti Idősek Otthonában | Magyar Hang

Az ombudsman a megkeresésekre érkezett válaszok értékelését követően megállapításairól, észrevételeiről, a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztatást nyújt majd az érintetteknek annak érdekében, hogy elősegítse az otthonban élő idős lakók jogainak hatékony védelmét – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény rámutat, az ombudsmannak kiemelt feladata az idősek alapjogi védelme, hiszen az idős emberek sérülékenységük, olykor súlyos kiszolgáltatottságuk miatt minden tekintetben különleges bánásmódot igényelnek.