Az állam Mol- és Richter-részvényeket adott át a Corvinust fenntartó alapítványnak

Az állam Mol- és Richter-részvényeket adott át a Corvinust fenntartó alapítványnak

(Fotó: Facebook/Budapesti Értéktőzsde)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkent a magyar állam Molban meglévő szavazati joga, miután a korábban a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója – a szerk.) bizalmi vagyonkezelésébe került közel 82 millió darab részvény az alapítvány tulajdonába került – jelentette be a cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a honlapján.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozási programjának és a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány oktatási tevékenységének támogatásáról szóló 2020. évi XXVI. törvény 7. § (1) bekezdése alapján, 2020. augusztus 18-án a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába került a 2019. június 5-én bizalmi vagyonkezelésre átadott 81 942 946 darab törzsrészvény. Ezzel a magyar állam szavazati jogának aránya a Mol Nyrt.-ben 15,24 százalékról 5,24 százalékra csökkent, ugyanakkor a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványé 10 százalékra nőtt – olvasható a tőzsde honlapján.

Hasonlóképpen, 15,25 százalékról, 5,25 százalékra csökkent a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által képviselt magyar állam befolyása a Richter Gedeon Nyrt.-ben is, a 10 százaléknyi gyógyszergyári részvény ugyancsak a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdonába került.